"Δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή και για να αποφύγουμε τον πόλεμο είμαστε έτοιμοι για πολλές παραχωρήσεις και αυτό κάνουμε στις συζητήσεις με τους Ρώσους". Αυτή ήταν η παρήγορη δήλωση που έκανε στο BBC, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Vadym Prystaiko σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία παίζεται ένα πολύ επικίνδυνο γεωπολιτικό παιγχνίδι 

στην ευρύτερη γειτονιά μας. Καθώς η ερμαφρόδιτη ευρωπαϊκή διπλωματία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε τόσο απαιτητικές καταστάσεις, όπως δεν το κατάφερε και στο παρελθόν, το τιμόνι των εξελίξεων κρατούν οι πραγματικά σκληροί στην Ουάσιγκτον και την Μόσχα.

Το…mock test που υποθέτουν ορισμένοι ότι διεξάγεται στο ουκρανικό μέτωπο είναι πιθανό να προσλάβει διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης σε σημείο ώστε ακόμη και ο νηφάλιος πευματικός ηγέτης της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, να προειδοποιήσει για κίνδυνο ξεσπάσματος του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου!

Στον όχι και τόσο πνευματικό κόσμο, η εικόνα είναι χαοτική. Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχτηκαν σε νέα υψηλά επτά ετών, (το Brent κινείται αυτή την ώρα -15:20 ώρα Ελλάδος- στην περιοχή των 93,67 δολαρίων το βαρέλι, ενώ είχε φθάσει ακόμα και στα 96,16 δολάρια το πρωΐ μετά την προειδοποίηση για επικείμνη επίθεση των Ρώσων στην Ουκρανία) εν μέσω ανησυχιών ότι πιθανές κυρώσεις κατά της Μόσχας, εφόσον επιτεθεί στην Ουκρανία, θα διαταράξουν τις εξαγωγές από την Ρωσία και θα προκαλέσουν ασφυξία στον εφοδιασμό μιας αγοράς που υποφέρει ήδη από σημαντικές ελλείψεις τροφοδοσίας.

Ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX έκανε βουτιά πάνω από 3%,, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 1,30%, ενώ το ρωσικό χρηματιστήριο κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες. Ταυτόχρονα, το δολάριο κατέγραψε, όπως ήταν επόμενο, νέο υψηλό δύο εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο.

Ο κίνδυνος στον ενεργειακό εφοδιασμό της Δυτικής Ευρώπης είναι όμως απείρως μγαλύτερος. Οι κυρώσεις στην Μόσχα θα μπορούσαν να πλήξουν καίρια τις ευρωπαϊκές οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αερίου, πετρελαίου και πρώτων υλών από την Ρωσία. Ακόμη οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποκλειστεί από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, κάτι που θα πάγωνε την αποπληρωμή των ρωσικών χρεών προς αυτές.

Μπροστά σε όλη αυτή τη χαοτική κατάσταση, δυστυχώς, η Ελλάδα δεν διαθέτει την ισχύ, τη βούληση αλλά και τις δυνατότητες να παίξει σε διπλό ταμπλό, όπως κάνει ο…εξ ανατολών που μπορεί να προσφέρει εξελιγμένο πολεμικό εξοπλισμό στους μεν (Κίεβο) και πολιτική και οικονομική συνεργασία στους δε (Μόσχα).

Στριμωγμένη μεταξύ όχι ακριβώς φιλικών χωρών στον βαλκανικό βορρά και μιας αμφιβόλου μακροημέρευσης εταιρικής σχέσης με τις κυβερνήσεις των χωρών της ΝΑ Μεσογείου, η Αθήνα ξύπνησε έστω και στο παρά πέντε και άρχισε να αγωνιά για την ασφάλεια του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο, εάν η κατάσταση στην Ουκρανία εκτραχυνθεί.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σύσκεψη με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, των υπουργών Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Θάνου Ντόκου, του  προέδρου και CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, του CEO της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνου Ξιφαρά, του πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιου Δαγούμα και του καθηγητή Παντελή Κάπρου.