Την στρατηγική της για τα επόμενα χρόνια παρουσίασε χθες στο Λονδίνο η διευθυντική ομάδα στελεχών της εταιρείας Shell με επικεφαλής τον εκτελεστικό διευθυντή της κον. Jeroen Van Der Veer. Ο Αγγλο-Ολλανδικός πολυεθνικός όμιλος έχει αναπτύξει μία πρωτοφανή δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέες τεχνολογίες και κυρίως στην έρευνα και ανάπτυξη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με στόχο την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μοντέλου οργανικής ανάπτυξης.

Την στρατηγική της για τα επόμενα χρόνια παρουσίασε χθες στο Λονδίνο η διευθυντική ομάδα στελεχών της εταιρείας Shell με επικεφαλής τον εκτελεστικό διευθυντή της κον. Jeroen Van Der Veer. Ο Αγγλο-Ολλανδικός πολυεθνικός όμιλος έχει αναπτύξει μία πρωτοφανή δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέες τεχνολογίες και κυρίως στην έρευνα και ανάπτυξη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με στόχο την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μοντέλου οργανικής ανάπτυξης.

«Σε μία εποχή αυξανόμενου ανταγωνισμού, υψηλών τιμών πρώτων υλών και αυξανόμενων εξόδων, η Shell χάρις στις επενδύσεις της σε μία ολόκληρη σειρά έργων και τεχνολογιών, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει ν’ αποδίδουν ενώ άλλες θα ξεκινήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Η Shell ευρίσκεται τώρα σε διαδικασία ανανέωσης του πορτοφόλιο των 50 μεγαλύτερων έργων της τα οποία αναμένεται ότι θα ενισχύσουν την παραγωγική της βάση κατά τα επόμενα χρόνια» εδήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Van Der Veer παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση επενδυτικής στρατηγικής της εταιρείας.

Με ετήσια έσοδα που ξεπερνούν το ΑΕΠ της Ελλάδος, καθαρά κέρδη 27 δις. δολαρίων και ετήσιες επενδύσεις της τάξης των 36 δις. δολαρίων η Shell θεωρείται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες του πετρελαϊκού τομέα και όχι μόνο. Εδώ και αρκετά χρόνια η εταιρεία προετοιμάζεται για τη περίοδο όπου το πετρέλαιο, και γενικά οι υδρογονάνθρακες, κατά τις εκτιμήσεις της δεν θα επαρκούν για να καλύψουν την διαρκώς αυξανόμενη παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση (την οποία η Shell υπολογίζει ότι θα έχει σχεδόν διπλασιασθεί μέχρι το 2025 οπότε και θα φθάσει τα 330 εκατ. ισοδύναμα βαρέλια την ημέρα από τα 190 εκατ. ισοδύναμα βαρέλια σήμερα). Με επενδύσεις σε τομείς όπως τα υγρά βιοκαύσιμα, το GTL (gas to liquids) το LNG, την Αιολική και Ηλιακή ενέργεια η εταιρεία δημιουργεί μία σοβαρή βάση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Shell έχει υπερδιπλασιάσει το ποσό που επενδύει κάθε χρόνο σε καθαρή έρευνα. Από τα 580 εκατ. δολάρια το 2004 ο ερευνητικός προϋπολογισμός του ομίλου το 2007 έφθασε τα 1,200 εκατ. δολάρια.

Μερικά από τα τρέχοντα μεγάλα επενδυτικά projects της Shell επικεντρώνονται στις εξής περιοχές:

  • Σταθερές επενδύσεις στην ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου ύψους 10 δισεκ. βαρελιών που εκτιμάται ότι θ’ οδηγήσουν σε παραγωγή 1,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα και έτσι θα αποτελέσουν την βάση για μία ετήσια αύξηση της παραγωγής του Ομίλου της τάξης του 2-3%.
  • Εξασφάλιση παραγωγής 60.000 βαρελιών την ημέρα μέσα στους επόμενους μήνες από κοιτάσματα πετρελαιοφόρων άμμων στον Καναδά, μία αύξηση 60% από τα σημερινά επίπεδα.
  • Αύξηση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα 7,0 εκατ. τόνους κατ’ έτος, δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 50%.
  • Κατασκευή νέας διυληστικής ικανότητας, κλασικής αλλά και GTL, που θα αυξήσει την συνολική παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, επιτυγχάνοντας μία συνολική αύξηση 8%.
  • Αύξηση της παραγωγής αιθυλενίου στους 800.000 τόνους κατ’ έτος και 750.000 μονο-αιθυλενίου, που αντιστοιχεί σε συνολικές αυξήσεις 13% και 60% αντίστοιχα.
  • Εγκατάσταση 100MW νέων αιολικών μονάδων και αύξηση των συνολικών επενδύσεων σε ΑΠΕ και βιοκαύσιμα.

Πέρα από τους ανωτέρω συγκεκριμένους τομείς η Shell διαθέτει πολλά επιπλέον προς ανάπτυξη κοιτάσματα σε 14 περιοχές του πλανήτη. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται με λεπτομέρεια 20 νέα projects τα οποία έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν επιπλέον 6,0 δις. βαρέλια βεβαιωμένων αποθεμάτων και να προσθέτουν 800.000 βαρέλια την ημέρα σε νέα παραγωγή. Σε επίπεδο ομίλου τα αποθέματα Υ/Α που ελέγχει σήμερα η Shell ανέρχονται στα 66 δις. βαρέλια με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής τα 55 χρόνια, ενώ τα κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται αντιστοιχούν στα 11,9 δις. βαρέλια. Το 2007 η Shell αύξησε τα οργανικά της αποθέματα κατά 1,5 δις. βαρέλια χωρίς να υπολογίζονται τα αποθέματα που εξαγόρασε από άλλες εταιρείες. Αυτό αντιστοιχεί σε μία ετήσια αντικατάσταση αποθεμάτων 124% όταν ο μέσος όρος για τον κλάδο είναι 80%.

«Η Shell έχει σήμερα πολύ σοβαρές δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης. Επιπλέον έχουμε σε εξέλιξη το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα του κλάδου. Σ’ ένα κόσμο που επικρατεί αβεβαιότητα και ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα και την κλιματική αλλαγή, εμείς σημειώνουμε πραγματική πρόοδο και προσανατολίζουμε την εταιρεία προς νέες και πολλά υποσχόμενες περιοχές δραστηριοποίησης. Αναμένουμε πολύ καλά αποτελέσματα για το τρέχον τρίμηνο όπου η απόδοση, (επί των επενδυμένων κεφαλαίων) θεωρείται παράγων κλειδί για τα οικονομικά αποτελέσματα μιας εταιρείας. Αυτοί είναι πολλοί ενδιαφέροντες καιροί για την Shell» εδήλωσε τελειώνοντας την παρουσίασή του ο CEO της Shell κ. Van Der Veer κατά την εκδήλωση παρουσίασης της ετήσιας Έκθεσης στρατηγικής του ομίλου.