(upd:06:35) "Καταρρέουν" οι τιμές του πετρελαίου ύστερα από το...πολεμικό ράλι του τελευταίου 24ώρου. Οι τιμές του Brent, του διεθνούς benchmark, έκλεισαν χθες Παρασκευή στα 97,93 δολάρια ανά βαρέλι, από τα 105 δολάρια που διαμορφώθηκαν την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ ανάλογη εικόνα παρουσίασε και η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας WTI, που διευθετήθηκε στα 91,59 δολάρια το βαρέλι.

 

Η μεγάλη αυτή διόρθωση θα πρέπει να αποδωθεί, εκτός από κινήσεις ρευστοποίησης των πρωτοφανών κερδών που καταγράφηκαν από χθες τα ξημερώματα, και στον κατευνασμό των ανησυχιών που απέφερε, αφενός, η πληροφορία ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν φαίνεται να έχει συμφωνήσει να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αφετέρου, το άνοιγμα της στρόφιγγας για τη διοχέτευση περισσότερου ρωσικού σερίου προς την Ευρώπη.

'Εντονη πτώση καταγράφει ακόμη και το φυσικό αέριο, με το συμβόλαιο Μαρτίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF να έχει καταρρεύσει στα 94,1422 ευρώ ανά μεγαβατώρα (είχε φθάσει ακόμη και στα 90 ευρώ/MWh αργά χθες το απόγευμα της Παρασκευής), με ποσοστιαία κάμψη 29,70% από το κλείσιμο της Πέμπτης, όταν σκαρφάλωσε ακόμη και στα 144 ευρώ/ MWh. 

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το ενεργειακό σύστημα της χώρας είναι επί του παρόντος ασφαλές, όπως διαβεβαιώνει κυβέρνηση και ΥΠΕΝ, καθώς τροφοδοτείται μέσω μέσω του αγωγού TurkStream και όχι μέσω αγωγών από την Ουκρανία. Το αέριο διοχετεύεται στην Βουλγαρία και διέρχεται στην Ελλάδα από το Σιδηρόκαστρο. Θυμίζουμε ότι το ρωσικό αέριο καλύπτει περίπου το 1/3 του αερίου που καταναλώνει η χώρα μας.