Σε Λειτουργία το Ηλεκτρικό Σύστημα της Ουκρανίας Παρά την Ρωσική Εισβολή και τις Διεξαγόμενες Μάχες

Σε Λειτουργία το Ηλεκτρικό Σύστημα της Ουκρανίας Παρά την Ρωσική Εισβολή και τις Διεξαγόμενες Μάχες
του Κ. Ν. Σταμπολή
Σαβ, 26 Φεβρουαρίου 2022 - 16:22

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από το Κίεβο όπου και η έδρα της Ukrenegro, του Ουκρανού διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας -κυρίως οι σταθμοί παραγωγής και οι μεγάλες γραμμές μεταφοράς (υψηλής και υπερυψηλής τάσης) -στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρους του είναι ανέπαφο και σε πλήρη λειτουργία

Έτσι παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς στρατιωτικών και άλλων στόχων από τις επελαύνουσες Ρωσικές δυνάμεις, οι σταθμοί παραγωγής και το δίκτυο εξακολουθούν να λειτουργούν και να ηλεκτροδοτούν πόλεις, χωριά και κρίσιμες υποδομές.

Η πρωτογενής ενεργειακή προμήθεια της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον ΙΕΑ (στοιχεία 2018) ήταν 93 Mtoe που θεωρείται μάλλον μικρή ως μέγεθος, δεδομένης της μεγάλης έκτασης της χώρας (2η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης με έκταση 604,000 τετρ. χλμ) και του πληθυσμού της (42 εκατ). Από πλευράς ενεργειακής αυτάρκειας, η Ουκρανία ευρίσκεται σε καλή θέση αφού καλύπτει το 64% των ενεργειακών αναγκών της μέσω εγχώριας παραγωγής, αφού διαθέτει ικανά κοιτάσματα φυσικού αερίου ( παράγει 20 bcma), άνθρακα ενώ αξιοποιεί σε μικρότερο βαθμό το υδροηλεκτρικό της δυναμικό και την ηλιακή και αιολική ενέργεια. Όμως το ενεργειακό της ισοζύγιο κυριαρχείται από το φυσικό αέριο (27,0%), την πυρηνική ενέργεια (23,0%), τον άνθρακα (30,0%) και το πετρέλαιο (30,0%). Με το σύνολο των ΑΠΕ να καλύπτουν μόνο το 5,0% των συνολικών ενεργειακών αναγκών.

Ωστόσο, το ενεργειακό σύστημα της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ρωσία με την οποία και είναι πολλαπλά διασυνδεδεμένο, τόσο μέσω της εισαγωγής μικρών αλλά κρίσιμων ποσοτήτων ηλεκτρισμού και φ. αερίου ( 2,6 bcma) αλλά και σε τεχνολογικό επίπεδο αφού σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών υποδομών της είναι ρωσικής προέλευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί της (με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 13,8 GW). Το υπόλοιπο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας αποτελείται από θερμικές μονάδες (άνθρακα και φ. αέριο με 21,8 GW ισχύ),
μονάδες συμπαραγωγής (6,1 GW), υδροηλεκτρικά ( 6,3 GW) και ΑΠΕ (6,2 GW)

Έχει ενδιαφέρον ότι η Ρωσική στρατιωτική εισβολή πραγματοποιήθηκε στις 24/2, δηλαδή κατά την περίοδο όπου η Ukrenergo είχε σε εξέλιξη μεγάλη άσκηση για την αυτόνομη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας ( δηλ. πλήρως αποκομμένο από το Ρωσικό ηλεκτρικό δίκτυο) στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για συγχρονισμό με το ευρωπαϊκό σύστημα του ENTSO-e, καθότι υπήρχε σε εξέλιξη προγραμματισμός για την ενοποίηση του Ουκρανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 με το ευρωπαϊκό.

Όπως προέβλεπε η ανωτέρω άσκηση (βλέπε video) το Ουκρανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα λειτουργούσε πλήρως αυτόνομα για 3 συνεχή 24ωρα. «Αυτός και είναι ο βασικός λόγος που το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας λειτουργεί σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα του παρά την Ρωσική εισβολή και τις κατά τόπους εχθροπραξίες», μάς πληροφορεί ανώτερο στέλεχος του ENTSO-e που συμμετείχε στον σχεδιασμό της εν λόγω άσκησης. Ο άλλος λόγος, όπως υποστηρίζει η διοίκηση της Ukrenegro με σημερινή της ανάρτηση στον ιστότοπο του οργανισμού, είναι η μέχρι τώρα περιορισμένη προσβολή, από τις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, με κατευθυνόμενα βλήματα ή οβίδες σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και υποσταθμών. Προφανώς, οι Ρώσοι στρατιωτικοί προσπαθούν να προφυλάξουν όσο μπορούν άθικτο το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας αφού και αυτοί πολύ σύντομα θα εξαρτηθούν από αυτό για την διοίκηση της.