Ευρώπη: Οι ΑΠΕ Έτοιμες να Επωφεληθούν από την Προσπάθεια Μείωσης της Εξάρτησης από τη Ρωσία

Ευρώπη: Οι ΑΠΕ  Έτοιμες να Επωφεληθούν από την Προσπάθεια Μείωσης της Εξάρτησης από τη Ρωσία
energia.gr
Τετ, 9 Μαρτίου 2022 - 09:10

Καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αγωνίζονται να μειώσουν την έκθεση στη Ρωσία, ορισμένοι κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι έτοιμοι να επωφεληθούν από μια δυνητικά επιταχυνόμενη μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγεί τις εταιρείες στην απώλεια της εξάρτησής τους από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα, αφήνοντας ένα άνοιγμα

για τις καλές εταιρείες να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς εάν η Ευρώπη ανταποκριθεί επιταχύνοντας το καθαρό μηδενικό χρονοδιάγραμμά της.

«Ο πρωταρχικός δρόμος της Ευρώπης για τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία θα είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ. Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένες ευκαιρίες πωλήσεων τόσο για εταιρείες ηλιακής ενέργειας όσο και για εταιρείες υδρογόνου», είπε η Wells Fargo Securities στους πελάτες στις 2 Μαρτίου, επικαλούμενη την αμερικανική εταιρεία παραγωγής κυψελών καυσίμου πράσινων υδρογόνου Plug Power Inc., τον δανικό υπεράκτιο αιολικό γίγαντα Ørsted A/S και την ισραηλινή SolarEdge Technologies Inc. οι μεγαλύτεροι παίκτες αυτή τη στιγμή, δεδομένης της υφιστάμενης διείσδυσής τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στις 4 Μαρτίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Plug Power Andy Marsh είπε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ευρώπη να επεκτείνει τους πράσινους πόρους υδρογόνου πέρα ​​από τις κοινοπραξίες της εταιρείας με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault SA και την ισπανική εταιρεία ενέργειας Acciona SA.

«Είναι μια τεράστια ευκαιρία για εμάς», είπε ο Marsh. «Πριν από δύο εβδομάδες, το μήνυμα για το υδρογόνο και το πράσινο υδρογόνο ήταν συγκεκριμένα να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου. Σήμερα, είναι πολύ περισσότερα από αυτό – είναι επίσης ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά για ολόκληρο τον φιλελεύθερο δημοκρατικό κόσμο».