Το Βερολίνο απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της διάρκειας ζωής του υφιστάμενου πυρηνικού στόλου του, παρά τις ανησυχίες περί ενεργειακής ασφάλειας μετά την απειλή της Μόσχας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις. Η Γερμανία άρχισε να αποσύρει τον πυρηνικό της στόλο ισχύος 9,5 GW στα τέλη του περασμένου έτους στο πλαίσιο 

μιας εθνικής προσπάθειας για τον τερματισμό της πυρηνικής ενέργειας. Η απόφαση αυτή επανεξετάστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς προκλήθηκαν ανησυχίες για μια πιθανή διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η κυβερνητική έρευνα κατέληξε την Τρίτη (8 Μαρτίου) στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση του εναπομείναντος στόλου πυρηνικής ενέργειας της χώρας σε λειτουργία «δεν συνιστάται» σε αυτό το στάδιο και ότι είναι πολύ αργά για την επανενεργοποίηση των εργοστασίων που έχουν ήδη κλείσει.

Η αξιολόγηση διενεργήθηκε από κοινού από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος τα οποία ανήκουν στους Πράσινους του συνασπισμού και έρχεται μετά την ανοιχτή απειλή της Μόσχας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία.

Η αρνητική αξιολόγηση της Γερμανίας για τα πυρηνικά αναφέρθηκε σε νομικές και πρακτικές αβεβαιότητες ως βάση για την απόφαση.

Η άδεια λειτουργίας των τριών εργοστασίων που έκλεισαν στις 31 Δεκεμβρίου δεν μπορούσε να επανενεργοποιηθεί με «νομικά βέβαιο τρόπο», εξήγησαν τα υπουργεία.

Τα τρία αυτά εργοστάσια που εξακολουθούν να λειτουργούν σήμερα δεν θα είχαν επαρκή καύσιμα διαθέσιμα μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα «μηδενική πρόσθετη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» για τον προσεχή χειμώνα.

Η παράταση του χρόνου λειτουργίας των τριών εν λειτουργία σταθμών θα απαιτούσε επίσης αξιολόγηση της ασφάλειας, η οποία τελευταία φορά πραγματοποιήθηκε το 2009.

Θα χρειαζόταν σημαντική μετασκευή για την επανεκκίνησή τους και τη διασφάλιση ότι πληρούν τις «σύγχρονες» απαιτήσεις ασφαλείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργείων.

Στην ανάλυσή τους, τα δύο υπουργεία «υποθέτουν ότι άλλες επιλογές θα είναι διαθέσιμες κατά την περίοδο έως το 2028 για να εξασφαλίσουν επαρκή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας παρά τις ελλείψεις φυσικού αερίου».

Ωστόσο, οι πιέσεις προς τη Γερμανία να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας όλο και αυξάνονται.

Όμως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες εισαγωγές ρωσικής ενέργειας είναι «απαραίτητες» για τους Γερμανούς πολίτες.

«Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης για την παραγωγή θερμότητας, την κινητικότητα, την ηλεκτροδότηση και τη βιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλιστεί με κανέναν άλλο τρόπο αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Ένα πλήρες εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές ενέχει «πραγματικό κίνδυνο ενεργειακής υποπροσφοράς σε ορισμένους τομείς», δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Χάμπεκ.

Ενώ η νεόκοπη γερμανική κυβέρνηση σχεδίαζε αρχικά τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030 σε ένα καλύτερο σενάριο, τώρα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει σε λειτουργία και σε ετοιμότητα προς το παρόν τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.

euractiv.gr