Νέα Μέτρα στη Μάχη για την Ανάσχεση του Ενεργειακού Κόστους- Κομβικό το Πλαφόν στο Φ. Αέριο  

Νέα Μέτρα στη Μάχη για την Ανάσχεση του Ενεργειακού Κόστους- Κομβικό το Πλαφόν στο Φ. Αέριο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 21 Μαρτίου 2022 - 10:26

Η τιμή της κιλοβατώρας έχει πάρει εδώ και μήνες την ανιούσα και η περιδίνησή της στα υψηλά του κύκλου δεν μοιάζει να ανακόπτετα. Η φαινομενική λύση είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς οι λογαριασμοί του ρεύματος δεν πρόκειται να πέσουν με ευχολόγια. Πάνω από τα δύο τρίτα της ενέργειας που καταναλώνουμε στο σπίτι χρησιμοποιείται στη θέρμανση, με το υπόλοιπο να κατανέμεται στον κλιματισμό και τον θερμοσίφωνα. Η κυβέρνηση ξεκίνησε από το περασμένο φθινόπωρο να επιδοτεί ένα τμήμα της αλματώδους αυτής αύξησης στους λογαριασμούς, υποσχόμενη ότι η κρίση ήταν παροδική και πως το αργότερο έως τον Ιανουάριο που

μας πέρασε όλα θα είχαν ομαλοποιηθεί στην αγορά. Δεν ήταν, δυστυχώς η μόνη στην Ευρώπη που βαυκαλιζόταν!

Δυστυχώς, τις ευρωπαίκές ηγεσίες τις πρόλαβαν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η κατάσταση εκτραχύνθηκε. Μόλις το περασμένο Σάββατο, σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να ανακουφίσει τους καταναλωτές, οικιακούς και βιομηχανικούς.

«Καλύπτουμε έως και το 80% της αύξησης στο ρεύμα σε 1.160.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κι όχι μόνο για τον Απρίλιο, αλλά και αναδρομικά από τον Ιανουάριο» επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι η επιδότηση αφορά στους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και θα δοθεί μαζί με τα αναδρομικά του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Ο Υπουργός ΠΕΝ είπε ακόμη ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν τον ερχόμενο μήνα, την επιδότηση Απριλίου που θα είναι «πολύ αυξημένη»,  ήτοι 230 ευρώ στη μεγαβατώρα, από 65 ευρώ που ήταν τους προηγούμενους μήνες, καθώς επίσης και πρόσθετα αναδρομικά την επιδότηση για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε επίσης ότι στο θέμα του κοινωνικού τιμολογίου γίνεται απορρόφηση του 100% της αύξησης για 560.000 δικαιούχους και πρόσθεσε πως στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την τροφοδοσία μας με φυσικό αέριο, η χώρα θα χρειαστεί 40 με 45 επιπλέον φορτία υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) πάνω από το κανονικό  προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα από τις εισαγωγές μέσω των αγωγών.

Εν τω μεταξύ, την προσεχή Τετάρτη, αναμένεται να συζητηθούν, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τα μέτρα για την ελάφρυνση των καταναλωτών από τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους, μεταξύ των οποίων και οι προτάσεις με τα 6 σημεία, του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πληροφορίες που καταφθάνουν από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θέλουν τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. να εξετάζουν σοβαρά τη φορολόγηση των υπερκερδών που αποκομίζουν οι ενεργειακές εταιρείες σε ποσοστό 10% επί του κύκλου εργασιών τους, προκειμένου να χρημαδοτηθεί η νέα δέσμη μέτρων κατά της ακρίβειας.

Επίσης, ενδεικτικό του κλίματος συναγερμού που επικρατεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι και τα όσα διημείφθησαν κατά την συνάντηση των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου στην Ρώμη, την περασμένη Παρασκευή, όπου τέθηκε επί τάπητος η ιδέα για επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου. Όπως έγραψε το energia.gr στις 18 Μαρτίου (εδώ)  δεν μπορεί να επιβληθεί πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια, εάν δεν επιβληθεί πλαφόν και στο φυσικό αέριο, επειδή δεν είναι βιώσιμος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Παράλληλα, οι ηγέτες της Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, συζητήσαν την ιδέα να καταργηθεί η διασύνδεση της τιμής του ηλεκτρισμού με εκείνη του φυσικού αερίου, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς οικαικών και επιχειρηματικών καταναλωτών.

Όπως γράφει η η Handelsblatt ο  Έλληνας Πρωθυπουργός προειδοποίησε πως όταν το κόστος θέρμανσης πενταπλασιάζεται ή εξαπλασιάζεται, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί σε εθνικό επίπεδο και ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού!