Οι Χρήστες των Σπάνιων Γαιών θα Καταστούν Παραγωγοί – Οι Αυτοκινητοβιομηχανίες θα Αναγκαστούν να Μετατραπούν σε Εξορυκτικές Εταιρείες

Οι Χρήστες των Σπάνιων Γαιών θα Καταστούν Παραγωγοί – Οι Αυτοκινητοβιομηχανίες θα Αναγκαστούν να Μετατραπούν σε Εξορυκτικές Εταιρείες
του Δρ. Σωτήρη Καμενόπουλου*
Δευ, 4 Απριλίου 2022 - 14:15

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα είναι ραγδαίες. Ορισμένες εξελίξεις  είχαν αρχίσει να αχνοφαίνονται εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν είχε δοθεί η απαραίτητη σημασία τόσο στην Ελλάδα τόσο και παγκοσμίως

Πριν 7 χρόνια (2015) είχα εκτιμήσει δημοσίως ότι οι τελικοί χρήστες διάφορων κρίσιμων ορυκτών (μεγάλες τεχνολογικές πολυεθνικές εταιρείες) σιγά-σιγά θα εξαναγκασθούν να εμπλακούν στις εξορύξεις και να καταστήσουν τις εταιρείες τους εξορυκτικές (https://energypress.gr/news/krisima-stratigika-orykta-poioi-tha-ta-exoryssoyn-sto-mellon).

Συγκεκριμένα είχα προβεί στην εξής εκτίμηση (assessment): «Oι τελικοί χρήστες των σπάνιων γαιών θα μετατραπούν έμμεσα ή άμεσα σε παραγωγούς σπάνιων γαιών. Οι τελικοί χρήστες θα εξαναγκασθούν να προχωρήσουν σε καθετοποίηση της παραγωγής τους και να μετατραπούν σε παραγωγούς σπάνιων γαιών. Προσωπικά διαβλέπω πως μεσο-μακροπρόθεσμα θα υπάρξει δραστηριότητα από την πλευρά των τελικών χρηστών σπάνιων γαιών και δεν θα μου έκανε εντύπωση αν έβλεπα πχ. την Apple, τη General Motors ή τη Siemens κλπ. να εμπλακούν έμμεσα ή άμεσα στον εξορυκτικό κλάδο»

Τί επακολούθησε;

Πρώτοι ενεπλάκησαν εμμέσως σε εξορυκτικά έργα οι Jeff Bezos και Bill Gates το 2021. (https://www.businessinsider.com/jeff-bezos-bill-gates-kobold-metals-bluejay-mining-electric-vehicles-2021-8?r=US&IR=T).

Πρόσφατα, ο Simon Moores, ιδρυτής της εταιρείας Benchmark Mineral Intelligence η οποία έχει έδρα το Λονδίνο, υιοθέτησε σε κλειστό συνέδριο ακριβώς την ίδια άποψη (https://www.benchmarkminerals.com/membership/auto-oems-will-need-to-become-miners-gigafactories-europe-berlin-event-benchmark-launches-giga-usa/).

Πιο συγκεκριμένα ο Moores εξέφρασε ξεκάθαρα την άποψη ότι «οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα χρειαστεί να μετατραπούν σε εξορυκτικές επιχειρήσεις»! (Το ακριβές απόσπασμα στην Αγγλική γλώσσα: Benchmark founder Simon Moores stressed that automakers will “need to become miners”).

Δεν έχει γίνει αντιληπτό τί είδους τεκτονικές αλλαγές θα επιφέρει αυτή η νέου τύπου επιχειρηματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τον τρόπο λειτουργίας των πολυεθνικών τεχνολογικών κολοσσών, την επιχειρηματική τους κουλτούρα, την αναδιοργάνωση των διάφορων τμημάτων τους, τον τραπεζικό τομέα, την αγορά στελεχών, ακόμη-ακόμη και τη δημιουργία εταιρικών Πανεπιστημίων(;) επικεντρωμένα αποκλειστικά σε κρίσιμα ορυκτά-πρώτες ύλες κ.λπ (γνώμη μου είναι ότι αυτό θα καταστεί η κανονικότητα από δω και μπρος).

Αυτό που θεωρούταν παλιά ως κανονικότητα δεν υφίσταται πια. Μία νέα κανονικότητα θα προκύψει από δω και μπρος η οποία θα διαρκέσει πολλά χρόνια. Όποιες εταιρείες διαθέτουν ικανότητα προσαρμογής στις νέες καταστάσεις και Διοικητικά Συμβούλια τα οποία θα απαρτίζονται από στελέχη τα οποία μπορούν να κοιτάζουν πολύ μπροστά, θα επιβιώσουν. Οι υπόλοιπες εταιρείες, ακόμη και αυτές που σήμερα θεωρούνται κραταιές-κολοσσοί, θα διαλυθούν.

 

*Ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος, είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.