Πρέπει να γίνει μια διάκριση αφενός του ρόλου που διαδραματίζει το φυσικό αέριο στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, αφετέρου της χώρας από την οποία εισάγεται. Η σύγχυση οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο διότι οι σημερινές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν παρέχουν την επιθυμητή απόδοση. 

Η προέλευση του αερίου σχετίζεται με τις επιλογές προμηθευτών και αγοραστών. Οι επιπτώσεις της σύγχυσης γίνονται οδυνηρές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, όταν ζητούμενο είναι η ΕΕ να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη. Αν και η Ευρώπη έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στις υποδομές επαναεριοποίησης, απέχει πολύ από την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των υποδομών. Τα δε επόμενα χρόνια πρέπει να εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο, καθώς οι προοπτικές παραγωγής από ευρωπαίους παραγωγούς (Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία) μειώνονται. Ένα τέταρτο της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη προέρχεται από το φυσικό αέριο.

Περισσότερο από το 40% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης προέρχεται από τη Ρωσία μέσω αγωγών. Στην Ευρώπη βρίσκονται τουλάχιστον 27% των αγωγών της υδρογείου, αλλά η ΕΕ έχει έλλειψη αποθήκευσης αερίου. Το 25% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου είναι υγροποιημένο. Η ΕΕ επιθυμεί να σταματήσει να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία το 2027 και εναποθέτει ελπίδες στην αγορά επιπλέον LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο). Πόσο επιπλέον, όμως, μπορεί να προμηθευτεί σήμερα και από πού για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια σε βιομηχανία και κατοικίες. Το 2020, οι ΗΠΑ εξήγαγαν στην ΕΕ 37% των συνολικών εξαγωγών τους σε LNG.

Διαβάστε όλο το άρθρο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://slpress.gr/oikonomia/mporei-i-ee-na-ginei-energeiaka-anexartiti-ti-lene-oi-arithmoi/