Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει νέα έκθεση «περιβαλλοντικών επιπτώσεων» του υδροηλεκτρικού φράγματος Μεσοχώρας, Τρικάλων, ισχύος 162 ΜW, με σκοπό  να προσθέσει στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος άλλες  342 γιγαβατώρες, χωρίς επιβάρυνση του λογαριασμού ρύπων από την ουσιαστική εξοικονόμηση 300.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακος ετησίως. Η απόφαση θα αξιοποιήσει μία αργούσα από το 1986 επένδυση της ΔΕΗ, ιστορικού κόστους € 280 εκατ., 

που σε τρέχουσες τιμές υπερβαίνει το μισό δισ., ευρώ, ενισχύοντας έτσι τον ισολογισμό της που έχει ελλείμματα.

Παράλληλα θα εξοικονομήσει 250 εκατ., κυβικά μέτρα ύδατος, όταν γεμίσει η λίμνη του φράγματος από τον Αχελώο ποταμό και θα δημιουργήσει ένα ακόμη λιμναίο πάρκο, εφάμιλλο της λίμνης Πλαστήρα στην Πίνδο προς περιηγητική αξιοποίηση.

Ελπίζεται ότι η νέα έκθεση περιβαλλοντικών συνεπειών του ΥΗΕ θα εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας που είχε απορρίψει την προηγουμένη, με αποτέλεσμα την ακύρωση του ζωτικού αυτού έργου εξηλεκτρισμού της χώρας.

Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες τελείωσαν. Η χώρα έχει άμεση ανάγκη εγχωρίων πηγών ενεργείας για να μειώσει το διπλούν έλλειμμα: δημοσιονομικό και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.

Το ποτάμιο δυναμικό της Ελλάδος δεν έχει εξαντληθεί ακόμη και εάν αξιοποιηθεί  πλήρως ο Αχελώος για την παραγωγή ρεύματος, ο  Αλιάκμων, ο Νέστος και Βιοτικός Κηφισός προσφέρονται για  άρδευση και αποταμίευση ποσίμου ύδατος .

Η εθνική οικονομία θα απολαύσει πολλά οφέλη κι ο καταναλωτής απ’ την  συγκράτηση  του κόστους ενεργείας που στις ημέρες μας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο , με τους πολιτικούς και ιδεολογικούς αβδηρητισμούς (*) του παρελθόντος.

 

(*) Στα αρχαία Άβδηρα, πατρίδα του Αριστοτέλους έκτιζαν βρύσες χωρίς να έχουν εξασφαλίσει το νερό.