Η Σουηδική Hexicon Εισέρχεται στην Εγχώρια Αγορά Ενέργειας για Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα

Η Σουηδική Hexicon Εισέρχεται στην Εγχώρια Αγορά Ενέργειας για Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα
energia.gr
Παρ, 15 Απριλίου 2022 - 10:24


H σουηδική Hexicon που εξειδικεύεται στην πλωτή αιολική ενέργεια και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης εισέρχεται στην εγχώρια αγορά ενέργειας. Προκειμένου να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της δημιούργησε μαζί με την ελληνική επενδυτική εταιρεία ΕΑΜΑΑ την κοινοπραξία Hexicon Power SA που θα αποτελέσει το όχημα για την έναρξη της ανάπτυξης πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων στα ανοικτά των ελληνικών ακτών.

 

Η είσοδος της Hexicon στην ελληνική αγορά -μαζί με εγχώριο εταίρο- ακολουθεί τη σύμπραξη της γαλλο-πορτογαλικής Ocean Winds με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και αυτή της Copenhagen Investment Partners (CIP) με τον Όμιλο MYTILINEOS. Όλες οι εταιρείες, όπως και τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ, που επίσης φέρονται να συζητούν με ξένους ομίλους για να δραστηριοποιηθούν στα θαλάσσια αιολικά, βρίσκονται εν αναμονή του ρυθμιστικού πλαισίου, που αναμένεται να ψηφιστεί εντός των επόμενων μηνών.

«Η Ελλάδα έχει σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, καθώς το αιολικό δυναμικό της είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hexicon Marcus Thor, χαρακτηρίζοντας «στρατηγική κίνηση» την είσοδο της εταιρείας στην ελληνική αγορά, που ακολουθεί τη δραστηριοποίησή της στη γειτονική Ιταλία. Η Hexicon δραστηριοποιείται εδώ και 10 χρόνια στον κλάδο πλωτής αιολικής ενέργειας. Πέρα από την ανάπτυξη της δικής της πλωτής πλατφόρμας, αναπτύσσει projects διεθνώς (Σκωτία, Νορβηγία, Ιβηρική Χερσόνησος, Νότιος Κορέα), σε συνεργασία με εταιρείες όπως η Shell, η Bechtel, η CIP και η Aker Offshore Wind.