«Σήμα» για ταχεία διεύρυνση του πράσινου χαρτοφυλακίου της έστειλε η Τέρνα Ενεργειακή με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2021. Στο φόντο της ενεργειακής κρίσης και των ανησυχιών για την ασφάλεια εφοδιασμού, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η εταιρεία θέτει ως νέο στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στα 6,4 GW έως το τέλος της επταετίας 

 

(έναντι προηγούμενου στόχου για 3 GW έως το 2025), κάτι που συνεπάγεται και μεγέθυνση του επενδυτικού προγράμματος. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1,3 ΜW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, σε Ελλάδα, Πολωνία και Βουλγαρία. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τέρνα Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης, «οι διεθνείς εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην παγκόσμια και στην εγχώρια ενεργειακή αγορά έρχονται να επιβεβαιώσουν με οδυνηρό τρόπο όσα υποστηρίζαμε χρόνια τώρα σχετικά με την ανάγκη για ταχεία απεξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενη ενέργεια και επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, τόσο για λόγους εθνικής κι ενεργειακής ασφάλειας όσο και για λόγους οικονομικούς, πέραν του κρίσιμου ζητήματος της κλιματικής καταστροφής… Είναι πλέον σαφές ότι οι ΑΠΕ όχι απλά ρίχνουν, αλλά κατακρημνίζουν το κόστος της ενέργειας. Είναι, επίσης, σαφές σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο ότι μόνη λύση για την άρση του αδιεξόδου, που προκαλούν αποκλειστικά γεωπολιτικοί παράγοντες, είναι η μαζική στροφή στις ΑΠΕ».

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα στοχοθεσία για το χαρτοφυλάκιο των έργων ΑΠΕ της Τέρνα Ενεργειακή ενσωματώνει σχεδιασμό για ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 4 GW. Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται υδροηλεκτρικά πάρκα και έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 1,25 GW, ενώ προωθούνται και έργα αποθήκευσης και άλλων τεχνολογιών (βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.). συνολικής ισχύος περίπου 0,25 GW.

Εξέλιξη μεγεθών

Αναφορικά με την εξέλιξη των βασικών μεγεθών του Ομίλου κατά το 2021, τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και τα EBITDA και τα προσαρμοσμένα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σημείωσαν άνοδο, ενώ προς την αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν τόσο ο δανεισμός του Ομίλου όσο και ο δείκτης μόχλευσης. Πιο συγκεκριμένα, οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 405,4 εκατ. ευρώ, έναντι 248,7 εκατ. ευρώ το 2020 (+63%), τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 161,8 εκατ. ευρώ (+24,2% σε ετήσια βάση). Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, δηλαδή η κερδοφορία από το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου (ηλεκτροπαραγωγή, διασυνοριακή εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευαστική δραστηριότητα και παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ) σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης πλην ΗΠΑ, διαμορφώθηκαν στα 69 εκατ. ευρώ, έναντι 58,4 εκατ. ευρώ το 2020.

«Μνηστήρες»

Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή έχει εκδηλωθεί τελευταία από περισσότερους του ενός φορείς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές υποδομών παγκοσμίως, η αυστραλιανή Macquarie, η οποία έχει εξαγοράσει το 49% της συμμετοχής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Με ενδιαφέρον αναμένεται αν ο επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, θα προχωρήσει στην πώληση της Ενεργειακής (ή στη διάθεση ενός ποσοστού της) σε μια περίοδο που οι εταιρείες ΑΠΕ βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω της ενεργειακής κρίσης ή αν θα περιμένει την περαιτέρω άνοδο της αξίας της, ενώ ρόλο προφανώς διαδραματίζει και το ύψος των προσφορών που λαμβάνει.

(Από τη Ναυτεμπορική)