Σε λειτουργία τέθηκε χθες η πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ για την άρση της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης με την καταβολή τελών κυκλοφορίας, ανά μήνα. Από σήμερα οι φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ή δικύκλων, θα μπορούν να εισέρχονται με τους κωδικούς Taxis στην πλατφόρμα My Car της ΑΑΔΕ, να επιλέξουν το όχημά τους που είναι σε καθεστώς ψηφιακής ακινησίας και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θα θέσουν σε κίνηση το όχημά τους

 

Παράλληλα, θα γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα της συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης, και στη συνέχεια θα γίνεται η υποβολή του αιτήματος.

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας γίνεται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τίθεται άμεσα σε ψηφιακή ακινησία. Η πληρωμή των τελών αφορά μόνο τους μήνες που θα τεθεί σε κυκλοφορία το όχημα, και δεν υπάρχει ποινή.

Οι κάτοχοι οχημάτων, μέσα από τη νέα πλατφόρμα έχουν τις δυνατότητες:

  • να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία-κυκλοφορία το όχημά τους, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη στη ΔΟΥ τους
  • να «κατεβάσουν» το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας,
  • να άρουν την ακινησία του οχήματός τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Η διαδικασία

Με τους κωδικούς Taxis οι ιδιοκτήτες των οχημάτων εισέρχονται στην πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ, ώστε να επιλέξουν το όχημα τους που είναι σε ψηφιακή ακινησία. Οσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλουν το αίτημα άρσης και να παραλάβουν τις πινακίδες τους, καθώς ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

  1. Απαιτείται ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος.
  2. Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, επιλέγεται «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας». Στη συνέχεια επιλέγετε αν επιθυμείτε να καταβάλετε ετήσια ή αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, οπότε για:
    • Ετήσια, δημιουργείται το σχετικό ειδοποιητήριο με τον κωδικό πληρωμής.
    • Αναλογικά, θα πρέπει να επιλέξετε το πλήθος των μηνών για τους οποίους επιθυμείτε να καταβάλετε τέλη κυκλοφορίας.

Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ.. Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Εκπρόθεσμη θέση σε ακινησία ή μη θέση σε ακινησία, επισύρει πρόστιμο που ισούται με το διπλάσιο των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων αυτών.