Πρωθυπουργικό σήμα για συνέχιση επιδοτήσεων τον Μάιο - Εθνικά μέτρα αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση

Τη συνέχιση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και τον Μάιο, ως «αντίδοτο» στις επίμονα υψηλές τιμές, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Ρεβυθούσα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η «έκρηξη» στις τιμές του φυσικού αερίου -που είναι εκ των βασικών αιτιών για το άλμα των τιμών ηλεκτρισμού- αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Αν υπάρξει, θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου. «Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια», δήλωσε ο κ Μητσοτάκης.

Σκιαγράφησε έτσι το «εθνικό Plan B» που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία, οι βασικές παράμετροι του οποίου πάντως δεν έχουν ακόμα αποκρυσταλλωθεί. Οι ζυμώσεις διενεργούνται σε ένα περιβάλλον έντονης πίεσης, με δεδομένο ότι η Ελλάδα κάνει το τελευταίο διάστημα «πρωταθλητισμό» στις χονδρεμπορικές τιμές ενέργειας που μετακυλίονται στους τελικούς καταναλωτές μέσω των ρητρών αναπροσαρμογής: Παρά τη μείωση 6,6% που καταγράφεται σήμερα στη μέση τιμή της Προημερήσιας Αγοράς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) που διαμορφώνεται στα 268,48 ευρώ/MWh (έναντι 287,45 ευρώ χθες), η χώρα διατηρεί τον τίτλο της ακριβότερης πανευρωπαϊκά (στον αντίποδα βρέθηκαν Ισπανία και Πορτογαλία με μέση τιμή 85,19 ευρώ/MWh λόγω μεγάλης συμμετοχής των ΑΠΕ). Η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού είναι η υψηλότερη πανευρωπαϊκά στην Ελλάδα για ολόκληρο τον Απρίλιο -μέχρι στιγμής-, έχοντας διαμορφωθεί στα 251,12 ευρώ/MWh. Από την αρχή του 2022, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 240,44 ευρώ/MW, που είναι η τρίτη υψηλότερη μετά την Ιταλία και την Ελβετία. «Έχουμε σημαντικότατη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα σήμερα -στο 40,25%-, σημαντικό ποσοστό εισαγωγών ενέργειας από χώρες με χαμηλότερες τιμές (23,66%) και η ζήτηση είναι σχετικά χαμηλή. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές παραμένουν στα ύψη, ένδειξη ότι η αγορά δεν λειτουργεί», σχολίασε παράγοντας του κλάδου ενέργειας. Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου στον διεθνή κόμβο της Ολλανδίας TTF κινούνταν χθες κάτω από τα 93 ευρώ/MWh, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μίσθωση νέου FSU

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ενημερώθηκαν για τα έργα που δρομολογούνται για την ενίσχυση της δυναμικότητας του Τερματικού Σταθμού και δη για την πορεία των διαδικασιών για την προσθήκη Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης (FSU) που θα αυξήσει τη συνολική αποθηκευτική ικανότητα του Τερματικού Σταθμού από 225.000 κυβικά μέτρα σε πάνω από 380.000. Η λύση που προκρίθηκε είναι η βραχυχρόνια μίσθωση -για 12-18 μήνες- του δεξαμενόπλοιου, που θα λειτουργήσει ως αποθήκη. Ο ΔΕΣΦΑ ξεκίνησε να «τρέχει» από τη Δευτέρα τη διαδικασία της μίσθωσης, ζητώντας -μέσω της διεθνούς ναυλομεσιτικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο Simpson Spence Young- ενδεικτικές, μη δεσμευτικές προσφορές για κατάλληλο πλοίο, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία έως τον Ιούλιο του 2022. Η προθεσμία για την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών έληξε χθες το απόγευμα. Έως τις 26 Απριλίου ο ΔΕΣΦΑ θα αξιολογήσει τις προσφορές στη βάση των εμπορικών όρων, των τεχνικών προδιαγραφών των δεξαμενόπλοιων, της εμπειρίας και τεχνογνωσίας των ενδιαφερομένων σε υποδομές FSU/FSRU και σε δραστηριότητες «από πλοίο σε πλοίο» (ship-to-ship operations) κ.ά. Στη συνέχεια θα καταρτίσει short list και θα ζητήσει από τους επικρατέστερους «μνηστήρες» να καταθέσουν τις τελικές δεσμευτικές προσφορές τους έως τις 2 Μαΐου, έχοντας θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση του διαγωνισμού έως τις 6 Μαΐου.

Τέλος, ο ΔΕΣΦΑ αναμένεται να προχωρήσει στην ενίσχυση της δυνατότητας επαναεριοποίησης του Τερματικού Σταθμού κατά 12%.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")