Οικονόμου: Ανυπόστατοι οι Ισχυρισμοί της Αντιπολίτευσης για Υπερκέρδη των Παρόχων 1,4 δισ. ευρώ.

Οικονόμου: Ανυπόστατοι οι Ισχυρισμοί της Αντιπολίτευσης για Υπερκέρδη των Παρόχων 1,4 δισ. ευρώ.
energia.gr
Πεμ, 21 Απριλίου 2022 - 13:50

Η φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων κατά 90% θα γίνει όταν αυτά προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς που είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία έχει δεσμευτεί ότι επεξεργάζεται τα στοιχεία και θα τα καταθέσει. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι ότι, όταν προσδιοριστούν αυτά τα υπερκέρδη, θα φορολογηθούν με συντελεστή  90% για να γυρίσουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό και να προστεθεί ως στήριξη στους πολίτες, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,

Γιάννης Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και τους δημοσιογράφους, Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη.

Οπως σημείωσε «Έχουμε κάνει σειρά παρεμβάσεις για να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου, απέναντι σε ένα πρόβλημα, που οι ρίζες του είναι στο εξωτερικό. Αποδεικνύεται ότι αποτελεί πανευρωπαϊκή κρίση. 

Επεξεργαζόμαστε ένα πολύ σοβαρό Εθνικό Σχέδιο, πέρα από όσα μέχρι σήμερα έχουν γίνει. Σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  θα έρθει να δώσει μια καινούργια, ουσιαστική στήριξη, μεγαλύτερης διάρκειας. Και αυτό παράλληλα με την πίεση που ασκεί ο Πρωθυπουργός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρξει  κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Μελετώνται διάφορες εναλλακτικές πάντοτε στα όρια της αντοχής της οικονομίας».

Αναφορικά με τα «υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας», ο κ Οικονόμου είπε:

«Είναι εντελώς ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της Αντιπολίτευσης για υπερκέρδη των παρόχων 1,4 δισ. ευρώ. Είναι σαφές και το ξέρει ο καθένας από τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Δ.Ε.Η.. Όταν η Δ.Ε.Η.  -που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος- βγάζει ζημιές αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι αδιανόητο να προσεγγίσουμε τα νούμερα που αναφέρει η Αντιπολίτευση. Κατηγορούσαν τη Δ.Ε.Η. για τεράστια υπερκέρδη και που αποδείχτηκε ότι είχε οριακά ζημιές, ακριβώς επειδή στήριζε όλο το προηγούμενο διάστημα τους καταναλωτές. 

Αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας χθες, ότι έχουμε την μεγαλύτερη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρική, ήταν ανακριβές. Ήταν ψέμα. Με τους μέσους όρους του Μαρτίου η χώρα δεν ήταν ακριβότερη στην τιμή χονδρεμπορικής. Υπάρχουν χώρες που είναι  ακριβότερες και μάλιστα πολύ ακριβότερες από τη Ελλάδα. Η Ισπανία και η Πορτογαλία το Μάρτιο ήταν πολύ ακριβότερες από την Ελλάδα. Το Μάρτιο η τιμή της λιανικής στη χώρα μας, που είναι υψηλή -όπως είναι και σε όλο τον κόσμο και σε όλη την Ευρώπη- ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γιατί όμως, δεν έκανε μία νύξη για τις τιμές λιανικής ο κ. Τσίπρας; Γιατί δεν είπε ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και μια σειρά από άλλες χώρες, ήταν πολύ ακριβότερες από τη χώρα μας στην τιμή της κιλοβατώρας, στη λιανική της τιμή;»