Οι Περιπέτειες των Ελληνικών Πετρελαίων – Οι Αδειοδοτήσεις στη Δεκαετία 1920

Οι Περιπέτειες των Ελληνικών Πετρελαίων – Οι Αδειοδοτήσεις στη Δεκαετία 1920
του Γιώργου Ηλιόπουλου
Τρι, 26 Απριλίου 2022 - 14:04

Με αφετηρία το Φεβρουάριο του 1920 εγκρίνονται έως το τέλος του έτους οι αδειοδοτήσεις ερευνών πετρελαίου που υιοθετούν τους ίδιους βασικούς όρους (δεκαετής διάρκεια ερευνών και πεντηκονταετείς παρατάσεις), που φαινομενικά αφορούν τρία διαφορετικά εταιρικά σχήματα. Στην Θράκη αποστέλλεται τον Νοέμβριο του 1920 ο γεωλόγος και μηχανικός C. Carlson για να ολοκληρώσει την μελέτη των γεωτρήσεων

Η αποστολή του έγινε μετά από πιέσεις του χαρακτηριζόμενου ως “πιο μυστηριώδη ανθρώπου στην Ευρώπη” Sir Basil Zaharoff, προς τις ελληνικές αρχές. Ο Carlson επικεντρώνει την προσοχή του σε σημεία όπου ο Trebitsch-Lincoln έχει ήδη καταγράψει ισχυρές επιφανειακές ενδείξεις, οριοθετώντας μία έκταση 136.050 στρεμμάτων στο Εξαμίλιο στον αυχένα της χερσονήσου της Καλλιπόλεως και μία ανάλογη 4.200 στρεμμάτων στο Καβατσίκ (Λευκίμη) της περιοχής των Φερών στον ποταμό Έβρο.

 

Όμως για τους επαΐοντες στο κόσμο των πετρελαίων, οι τίτλοι οριστικής παραχώρησης έχουν εκδοθεί από το ελληνικό κράτος προς όφελος ενός συγκεκριμένου μονοπωλίου που έχει σχηματισθεί με την σιωπηρή παρεμβολή και συναίνεση του Βρετανού πρωθυπουργού Lloyd George. Μοναδικός στόχος να αποτρέψει την είσοδο των ΗΠΑ στις πετρελαιοπαραγωγικές ζώνες της υδρογείου, καθώς πριν από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι αμερικανικές εταιρείες ελέγχουν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαιοειδών.

Στις εφημερίδες της εποχής περιγράφονται συχνά με έντονο ύφος οι ανελέητες παρασκηνιακές συγκρούσεις των ομίλων που ελέγχονται από το βρετανικό δημόσιο και των αμερικανικών εταιρειών με προμετωπίδα τους την “Standard oil of  New Jersey”, ειδικά στις περιοχές της Μακεδονίας, της Μεσοποταμίας και της Περσίας, όπως και οι οδυνηρές ήττες των Αμερικανών (oil5_new york times oil.pdf).

Μάχη Αμερικανών, Βρετανών και Γάλλων

Σχολιάζονται επίσης με κακεντρέχεια οι κινήσεις του Γάλλου συγκλητικού, αλλά και γνωστού συγγραφέα, Victor Henry Bérenger, που κινεί τα νήματα στην Γαλλία, έχοντας ισχυρές προσβάσεις στην διεθνή πολιτική σκηνή και θεωρείται πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Clémenceau. Στην πραγματικότητα είναι ένας από τους ανθρώπους του Zaharoff. Ο Bérenger κατέχει την θέση του επιτρόπου και προέδρου της Γαλλικής Γενικής Επιτροπής Πετρελαίου. Από τις 30 Ιανουαρίου του 1919 ορίζεται ανώτατος διπλωματικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Clémenceau, σε οποιαδήποτε χώρα η Γαλλία αναπτύσσει δραστηριότητες στον τομέα των πετρελαίων, οπότε και ιδρύει γραφεία αντιπροσώπων του σε Λονδίνο, Βαρσοβία, Βουκουρέστι, Κωνσταντινούπολη, Μπακού και Μεσοποταμία.

Το Γαλλοελληνικό Συνδικάτο για την έρευνα και εκμετάλλευση των πετρελαίων στην Ήπειρο, τις νήσους του Ιονίου, την Αιτωλοακαρνανία και την δυτική Πελοπόννησο, ελέγχεται από τον φορέα του γαλλικού δημοσίου που ασχολείται με τις έρευνες και την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου. Ο Bérenger προκρίνει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για την ίδρυση ενός γιγαντιαίου συγκροτήματος, στο οποίο το γαλλικό δημόσιο θα συνεισφέρει τις συμμετοχές του που προέρχονται από τις γερμανικές παραχωρήσεις αδειών λόγω αποζημιώσεων. Στο συγκρότημα θα συμμετέχει επίσης το βρετανικό δημόσιο, δηλαδή ο όμιλος της Anglo-Persian Oil Company  και η Royal Dutsch-Shell, στην οποία όμως οι Βρετανοί κατέχουν το 40% των μετοχών.

(η αυνέχεια στο slpress.gr)