Επένδυση ύψους 130 εκατ. ευρώ για την είσοδό της στην ελληνική αγορά ΑΠΕ ανακοίνωσε η ισραηλινή εταιρεία Econergy. Η Econergy εξαγόρασε μερίδιο 49% σε θυγατρική εταιρείας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που αναπτύσσει φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, συνολικής ισχύος 460 MW

Πρόκειται για τον τελευταίο κρίκο σε μια αλυσίδα ανακοινώσεων ξένων ομίλων για δραστηριοποίησή τους στον εγχώριο κλάδο πράσινης ενέργειας, που έρχεται με φόντο όχι μόνο τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδότησης των σχετικών projects, αλλά και την αυξημένη φιλοδοξία για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει πλέον ως στρατηγικό στόχο να ανέλθει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ στο τέλος της δεκαετίας στα 25 GW (έναντι 19 GW στο ισχύον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που τελεί υπό αναθεώρηση) και 8,62 GW που είναι σήμερα. Εκτιμά δε ότι για την υλοποίηση νέων πράσινων επενδύσεων ισχύος άνω των 12 GW θα χρειαστούν επενδύσεις 10 δισ. ευρώ.

Μεγάλες προοπτικές

Σε αυτό το κάδρο εντάσσεται η επένδυση της Ecoenergy, η οποία «βλέπει» μεγάλες προοπτικές στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας των μακροχρόνιων εγγυημένων τιμών αποζημίωσης των σταθμών ΑΠΕ (που προκύπτουν από διαγωνιστικές διαδικασίες), της δυνατότητας πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά σε ελκυστικές τιμές και φυσικά του υψηλού ποσοστού ηλιοφάνειας. Όπως αναφέρει η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ εταιρεία, η κατασκευή των έργων αναμένεται να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2023, με την ολοκλήρωσή τους να τοποθετείται στα τέλη του 2024.

Στις 25 Απριλίου η εταιρεία Nordic Solar ανακοίνωσε ότι απέκτησε δικαιώματα για projects στην ελληνική αγορά. Είχαν προηγηθεί δυο ακόμα εταιρείες με σκανδιναβικό διαβατήριο, η σουηδική Hexicon -με πεδίο δραστηριοποίησης τα υπεράκτια αιολικά πάρκα- και η «συμπατριώτισσά» της OX2 που ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου την εξαγορά δύο χαρτοφυλακίων αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων ισχύος άνω των 500 MW. Η εταιρεία χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αγορά, καθώς η χώρα έχει πλούσιους φυσικούς πόρους και υψηλές φιλοδοξίες για ανάπτυξη ΑΠΕ».

Συμπράξεις

Οι περισσότεροι ξένοι όμιλοι επιδιώκουν να αναπτυχθούν στην ελληνική αγορά ΑΠΕ συμπράττοντας με εγχώριους «παίκτες». Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αυτού του μοντέλου είναι η συμμαχία μεταξύ της ελληνικής ΕΝΤΕΚΑ και της αμερικανικής 547 Energy για την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 400 MW, στο Βέρμιο Ημαθίας και στην Πελοπόννησο, ενώ το πιο εμβληματικό deal είναι αυτό της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW μέσω της κοινής εταιρείας που έχουν συστήσει για τον σκοπό αυτό.

Άλλοι ξένοι όμιλοι εισέρχονται στην ελληνική αγορά μέσω εξαγορών, όπως για παράδειγμα η βρετανική SSE Energy που απέκτησε προ ολίγων ημερών το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ισπανικής Siemens Gamesa σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, συνολικής ισχύος 3,9 GW έναντι 580 εκατ. ευρώ. Τέλος, τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Eni Gas e Luce που εξαγόρασε στις αρχές του έτους φωτοβολταϊκό χαρτοφυλάκιο ισχύος 800 MW από τη γερμανική Solar Konzept Greece και έγινε έτσι ο δεύτερος μεγάλος «παίκτης» εξ Ιταλίας ορμώμενος στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, μετά την Enel Green Power που έχει ολοκληρώσει στη χώρα 59 έργα (κυρίως αιολικούς σταθμούς), με εγκατεστημένη ισχύ που προσεγγίζει τα 500 MW.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")