Σήμερα στις 19:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το κυβερνητικό πακέτο για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει αύριο Παρασκευή, στις 8.30, από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα 

Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Τις προηγούμενες ώρες είχε προηγηθεί πυρετός συσκέψεων προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο μέτρων ενίσχυσης των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα. 

Η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια στήριξης που διαθέτει, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα κόστος παρεμβάσεων, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα έχει ορίζοντα μέχρι το τέλος του έτους.

Η νέα αυτή παρέμβαση θα είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, αλλά θεωρείται απολύτως αναγκαία, ώστς να αντιμετωπιστεί ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα. Γιαυτό και εξαντλούνται τα περιθώρια από εθνικούς πόρους, αν και γίνεται προσπάθεια να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία και να μην ξεφύγει πάνω από 2% το έλλειμμα.

Η παρέμβαση για το τρέχον έτος κινείται δημοσιονομικά εντός του πλαισίου που περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και προβλέπει 3,6 δισ ευρώ για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πηγές χρηματοδότησης του εθνικού σχεδίου είναι οι πόροι από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα για τις μηνιαίες επιδοτήσεις ρεύματος και αερίου, αλλά και τα λεγόμενα «υπερκέρδη» των εταιριών ενέργειας που θα φορολογηθούν με 90%.