ΕΕ: Αδιέξοδο στις Συνομιλίες για το Εμπάργκο στις Εισαγωγές Ρωσικού Αργού - Νέα Συνάντηση COREPER Αύριο

ΕΕ: Αδιέξοδο στις Συνομιλίες για το Εμπάργκο στις Εισαγωγές Ρωσικού Αργού - Νέα Συνάντηση COREPER Αύριο
energia.gr
Δευ, 9 Μαΐου 2022 - 14:56

Σε πλήρες αδιέξοδο έχουν περιέλθει, μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εκ μέρους της ΕΕ, στο πλαίσιο της έκτης δέσμης κυρώσεων , καθώς αρχικός στόχος ήταν αυτή να τεθεί σε ισχύ σήμερα, 9 Μαΐου. Ωστόσο, εν μέσω επαπειλούμενων βέτο εκ μέρους χωρών που διεκδικούν εξαιρέσεις ή περίοδο χάριτος (με τελευταίο «κρούσμα» τη Βουλγαρία – βλ. εδώ), οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ (COREPER) αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου αύριο, 10 Μαΐου

Σύμφωνα με το euractiv, πηγές από τη γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δηλώνουν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τις περισσότερες από τις κυρώσεις και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα.

Οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι οι χώρες παραμένουν ενωμένες όσον αφορά την έκτη δέσμη μέτρων επί της αρχής. Παρόλα αυτά, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την παροχή εγγυήσεων στις χώρες που βρίσκονται σήμερα σε ιδιαίτερη κατάσταση όσον αφορά την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών.

Οι εξαιρέσεις «θα καταστήσουν σίγουρα τις κυρώσεις λιγότερο αποτελεσματικές», ανέφερε στο Reuters η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ.

Πάντως, οι Γάλλοι πολιτικοί τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με το προτεινόμενο από την ΕΕ εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, πιθανότατα για να αποφύγουν νέες εντάσεις με το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, οι διαδηλώσεις του οποίου συγκλόνισαν τη χώρα το 2018-2019 (αναλυτικά εδώ).

Ιταλία: «Πρέπει να προχωρήσουμε με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας»

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των ηγετών της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του νέου πακέτου ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και να προχωρήσουμε με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Παράλληλα, πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατό κατάπαυση του πυρός, και για να δοθεί νέα ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. 

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε, δε, ότι «η G7 πρέπει να συνεχίσει να βοηθά τις φτωχές χώρες, οι οποίες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν επισιτιστική κρίση». «Η προσπάθειά μας και η ενότητά μας είναι βασικής σημασίας», ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. 

Όπως τονίζει η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, «μαζί με τους εταίρους, ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε και πάλι στην σημασία του στενού συντονισμού  για την στήριξη της Ουκρανίας και για την επιδίωξη της ειρήνης, προάγοντας άμεση κατάπαυση του πυρός και αξιόπιστες διαπραγματεύσεις».