Η Ισπανία εξελίσσεται σε έναν από τους νέους κόμβους υδρογόνου της Ευρώπης, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαρκελώνη την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι η χώρα ήταν πάντα «πρωτοπόρος» στο σχέδιο NextGenerationEU

«Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη και για το μέλλον μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά την τελετή απονομής των βραβείων Cercle d’Economia στην καταλανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με όσα ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Σήμερα, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι η Ευρώπη εκμεταλλεύεται τη στιγμή της, αξιοποιούμε την πραγματική δύναμη της ένωσής μας», τόνισε.

Η ΕΕ έχει παράσχει στα κράτη μέλη επενδύσεις ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναμόρφωση της οικονομίας του μπλοκ στο πλαίσιο του NextGenerationEU, ενός χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ πακέτου ανάκαμψης μετά την πανδημία, πρόσθεσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Πρόκειται για ένα πρωτοφανές σχέδιο με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο αυτό μπορεί να αναδιαμορφώσει την οικονομία μας για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε η ίδια.

«Η Ισπανία έχει οικοδομήσει μέσα στα χρόνια ένα ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα, (…) Είστε παγκόσμιος ηγέτης στην καθαρή ενέργεια, έχετε μια δυναμική και καινοτόμο οικονομία», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Αναφερόμενη στην ανάγκη η Ευρώπη να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ισπανία και ειδικότερα η Καταλονία παίζει σημαντικό ρόλο.

«Το NextGenerationEU θα συμβάλει επίσης στη μετατροπή της Καταλονίας σε μία από τις νέες κοιλάδες υδρογόνου της Ευρώπης. Αυτή η περιοχή είναι το τέλειο σκηνικό γι’ αυτό, (…) δημιουργείτε ένα πλήρες οικοσύστημα υδρογόνου», δήλωσε.

«Σήμερα, η Ισπανία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης», δήλωσε επίσης η φον ντερ Λάιεν.

(από euractiv.gr)