Τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου αποφάσισαν χθες οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά Πλουσιότερων Κρατών του Κόσμου (G7), με στόχο την ολοκληρωτική οικονομική απομόνωση της Ρωσίας. Στην Ε.Ε., ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει δυστοκία για την υιοθέτηση του εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών που εγείρουν η Ουγγαρία και η Σλοβακία

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά Πλουσιότερων Χωρών στο κοινό τους ανακοινωθέν μετά τη χθεσινή βιντεοδιάσκεψή τους, στην οποία μετείχε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τονίζουν πως θα εντείνουν την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας «σε όλους τους τομείς της οικονομίας» και θα κλιμακώσουν την εκστρατεία κατά των ρωσικών ελίτ που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Πούτιν.

Δεσμεύτηκαν επίσης να τερματίσουν την εξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.

Κατά των οικονομικών ελίτ

«Θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε την εκστρατεία κατά των οικονομικών ελίτ και των μελών των οικογενειών τους, οι οποίες στηρίζουν τον πρόεδρο Πούτιν στην πολεμική του προσπάθεια και σπαταλούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του ρωσικού λαού» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά, δηλαδή η Γερμανία (που προεδρεύει στην G7 φέτος), ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων, αν και οι εισαγωγές αυτές ήταν μικρές.

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά τριών ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών (Pervy Kanal, Rossiya-1 και NTV), απαγορεύοντας σε κάθε αμερικανική εταιρεία να τα χρηματοδοτεί μέσω διαφημίσεων ή να τους πουλάει εξοπλισμό.

Απαγορεύεται επίσης στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν λογιστικές, διοικητικές, συμβουλευτικές ή άλλες υπηρεσίες, όπως μάρκετινγκ ή κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείται ώστε να λειτουργούν πολυεθνικές εταιρείες, αλλά που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις ή να αποκρυβούν παράνομα αποκτηθείσες περιουσίες.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν, για πρώτη φορά και σε 27 στελέχη της Gazprombank, της τράπεζας μέσω της οποίας η Ευρώπη πληρώνει για την προμήθεια ρωσικού αερίου. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης διευκρίνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ «δεν παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία» της τράπεζας, ούτε απαγορεύουν τις συναλλαγές μαζί της.

Στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν οκτώ στελέχη της Sberbank, η Moscow Industrial Bank και δέκα θυγατρικές της, η αμυντική βιομηχανία Promtekhnologiya, επτά ναυτιλιακές και μία εταιρεία ρυμουλκών. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα αναστείλει τις άδειες εξαγωγής ειδικού πυρηνικού υλικού στη Ρωσία.

Έγινε επίσης γνωστό ότι θα επιβληθούν ταξιδιωτικές κυρώσεις σε 2.600 Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")