EE: Φωτοβολταϊκά στις Στέγες και Ενίσχυση της Βιομηχανίας Ηλιακής Ενέργειας για Απεξάρτηση Από τους Ρωσικούς Υδρογονάνθρακες

EE: Φωτοβολταϊκά στις Στέγες και Ενίσχυση της Βιομηχανίας Ηλιακής Ενέργειας για Απεξάρτηση Από τους Ρωσικούς Υδρογονάνθρακες
energia.gr
Τρι, 10 Μαΐου 2022 - 19:36

Την ενίσχυση της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας με έμφαση, μεταξύ άλλων, και στο φωτοβολταϊκά στις στέγες δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μέρος της προσπάθειάς της για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters

 

«Ο ηλεκτρισμός και η θερμότητα από την ηλιακή ενέργεια είναι βασικοί παράγοντες για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο», ανέφερε η Επιτροπή στο προσχέδιο, που πρόκειται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα σε πακέτο προτάσεων για τον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

 

 

Το κόστος των ηλιακών φωτοβολταϊκών (ΦΒ) μειώθηκε κατά περισσότερο από 80% την τελευταία δεκαετία, αλλά η τεχνολογία παρήγαγε μόνο το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2020. Το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στην παραγωγή θερμότητας ήταν ακόμη χαμηλότερο, στο 1,5%.

 

 

Οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν μια «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για ηλιακές στέγες» με στόχο τη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας και της θέρμανσης με φυσικό αέριο σε σπίτια, γραφεία, καταστήματα και εργοστάσια, ανέφερε το προσχέδιο. Το πρόγραμμα απαιτεί από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση φέτος για να περιορίσουν τους χρόνους αδειοδότησης για εγκαταστάσεις σε στέγες στους τρεις μήνες. Θα ωθήσει τις χώρες να χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση της ΕΕ και να ξεκινήσουν προγράμματα υποστήριξης για πάνελ φ/β στις στέγες και να εγκαταστήσουν ηλιακή ενέργεια σε όλα τα κατάλληλα δημόσια κτίρια έως το 2025.

 

 

Ένα άλλο πρόγραμμα της ΕΕ απευθύνεται σε κυβερνήσεις και παρόχους εκπαίδευσης με στόχο αυτοί να επικεντρωθούν στην εξειδίκευση των εργαζομένων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

 

 

Παράλληλα, μέσω της«EU Solar Industry Alliance», η ΕΕ, μέσω του προϋπολογισμού της και του «Ταμείου Καινοτομίας» της αγοράς άνθρακα θα στηρίξει τις επενδύσεις στη μεταποίηση.

 

 

Η Ευρώπη έχει περίπου 14 προγραμματισμένα έργα κατασκευής ηλιακών εξαρτημάτων, αλλά κάποια από αυτά χρειάζονται δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν.

 

 

Το 75% των εισαγωγών ηλιακών πάνελ της ΕΕ το 2020 προήλθε από την Κίνα. Η Ευρώπη δυσκολεύτηκε να ανταγωνιστεί τα κινεζικά εργοστάσια μεγάλης κλίμακας, παρά το γεγονός ότι επέβαλε ελέγχους αντιντάμπινγκ και κατά των επιδοτήσεων στα ηλιακά πάνελ από την Κίνα μεταξύ 2013 και 2018.

 

«Η ηλιακή ανάκαμψη δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με συγκεκριμένα μέτρα», δήλωσε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Michael Bloss, ο οποίος μαζί με συναδέλφους του από χώρες όπως η Αυστρία, η Λιθουανία και η Ισπανία, ζήτησε από τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με νομικά εργαλεία και όχι με εθελοντικά προγράμματα - όπως να θεσπιστεί η νομική υποχρέωση τα νέα κτίρια να διαθέτουν φωτοβολταϊκά σε επίπεδες στέγες, δημόσια κτίρια και σούπερ μάρκετ σε όλη την Ευρώπη.

 

Ένα ξεχωριστό προσχέδιο εγγράφου, το οποίο είδε το Reuters, αφορά στην τροποποίηση της νομοθεσίας της ΕΕ ώστε να επιταχύνει τις προθεσμίες αδειοδότησης για ορισμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.