Ουκρανία: «Διακόψαμε τη Ροή Αερίου στη Σοχρανίφκα Γιατί ο Ρωσικός Στρατός Πραγματοποίησε Παράνομη Μεταφόρτωση»

Ουκρανία: «Διακόψαμε τη Ροή Αερίου στη Σοχρανίφκα Γιατί ο Ρωσικός Στρατός Πραγματοποίησε Παράνομη Μεταφόρτωση»
energia.gr
Τετ, 11 Μαΐου 2022 - 16:45

Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου σε έναν βασικό αγωγό προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας έχει διακοπεί λόγω παράνομης μεταφόρτωσης από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής, όπως καταγγέλλει ο διαχειριστής του συστήματος  φυσικού αερίου της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times

Υπενθυμίζεται ότι οι ροές φυσικού αερίου διακόπηκαν από τις 7 το πρωί της Τετάρτης στη Σοχρανίφκα, από όπου διέρχεται το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που περνά μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη, όπως έχει ανακοινώσει ο ουκρανικός διαχειριστής.

Αιτία της διακοπής, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, είναι η απώλεια του ελέγχου των εγκαταστάσεων στις κατεχόμενες από τον ρωσικό στρατό ουκρανικές περιοχές. 

Όπως αναφέρει ο διαχειριστής του συστήματος  φυσικού αερίου της Ουκρανίας, οι ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μη εξουσιοδοτημένης απόσυρσης των προμηθειών φυσικού αερίου, «έθεσαν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρου του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου». Αυτές οι ενέργειες συνιστούν «ανωτέρα βία» βάσει της οποίας ο φορέας εκμετάλλευσης δεν μπορούσε πλέον να εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ως εκ τούτου ζήτησε από τον Ρώσο προμηθευτή της Gazprom να διακόψει εξ ολοκλήρου τη ροή φυσικού αερίου μέσω αυτού του αγωγού.

«Σήμερα το πρωί (η ρωσική κρατική εταιρία αερίου) Gazprom στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σταμάτησε τη μεταφορά από τη Ρωσική Ομοσπονδία στο σημείο εισόδου ‘Σοχρανίφκα’», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σεργκίι Μακόγκον, γενικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρίας του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας. Δήλωσε επίσης ότι αποκλείστηκαν, χωρίς εξουσιοδότηση, γερανοί σε εγκατατάσεις του αγωγού σε ουκρανικό έδαφος που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις. Αυτό, είπε ο ίδιος, έχει καταστήσει αδύνατη την τροφοδοσία των καταναλωτών στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, μεγάλα τμήματα των οποίων είναι στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών.

«Οι ρωσικές αρχές φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις ανθρωπιστικές συνέπειες αυτών των ενεργειών», έγραψε στην ανάρτησή του.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες απειλές στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης λόγω του πολέμου, όπως είναι ο κίνδυνος για τους αγωγούς και τους συμπιεστές αλλά και το ότι η συνεχής παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη τίθεται εν αμφιβόλω λόγω της διαφωνίας σχετικά με τον νέο μηχανισμό πληρωμής του ρουβλίου που ζητά η Ρωσία, γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει στη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Από την πλευρά του, πάντως, ο ουκρανικός διαχειριστής καθησύχασε τους Ευρωπαίους πελάτες ότι οι προμήθειες μπορούν να συνεχίσουν να διοχετεύονται στην Ευρώπη μέσω ενός εναλλακτικού σημείου εισόδου στη Sudzha, βορειότερα της περιοχής της αυτοαποκαλούμενης αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, η οποία ελέγχεται από τη Μόσχα. Το σημείο Sudzha έχει τεχνική ικανότητα διαμετακόμισης 244 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα, διπλάσιο από τις τρέχουσες συμβατικές υποχρεώσεις, πρόσθεσε ο ουκρανικός φορέας, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου να έχουν μειωθεί κατά 2 τοις εκατό σε περίπου 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Έχουν δοθεί εντολές για αύξηση της ροής φυσικού αερίου μέσω της Sudzha, αλλά η συνολική ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί κατά 16 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σύγκριση με την χθες, σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή του ουκρανικού δικτύου. «Είναι ένας πρόσθετος κίνδυνος για τη συνεχιζόμενη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά η αγορά είχε ήδη λάβει υπ’ όψιν της κάποιο κίνδυνο διαταραχής στην τιμολόγηση», δήλωσε ο James Huckstepp, αναλυτής της S&P Global Commodity Insights. «Δεν φαίνεται να αποκόπτονται πελάτες», σημειώνει, ενώ πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν πιο κοντά στα 70 ευρώ ανά MWh, εάν εξαλειφόταν ο φόβος της Μόσχας για περικοπή των προμηθειών, επειδή οι αποθήκες όλη την Ευρώπη γεμίζουν γρήγορα χάρη στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη μείωση στη ζήτηση.

Η Gazprom αναγνώρισε ότι είχε λάβει ενημέρωση από τον διαχειριστή του ουκρανικού δικτύου φυσικού αερίου, αλλά αμφισβήτησε ότι συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Σεργκέι Κουπριάνοφ, τόνισε ότι δεν βλέπει το λόγο για τη διακοπή των εργασιών, καθώς οι Ουκρανοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να μπορούν να εργάζονται στο σημείο Σοχρανίβκα. Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου πρόσθεσε ότι θα ήταν αδύνατη η αλλαγή της παροχής των προμηθειών μέσω της Sudzha, κάτι που αμφισβήτησε ο Yuriy Vitrenko, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz.

Η Gazprom είχε αυξήσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω της Sudzha τον Οκτώβριο του 2020, όταν πραγματοποιούνταν εργασίες συντήρησης στον άλλο αγωγό, σημείωσε ο Vitrenko.