Η απόφαση της Ουκρανίας να αναστείλει τη ροή φυσικού αερίου μέσω ενός σημείου διαμετακόμισης που, όπως λέει, παραδίδει σχεδόν το ένα τρίτο του καυσίμου που διοχετεύεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας είναι μια «λογική συνέπεια» των ρωσικών θηριωδιών, δήλωσε πηγή της ΕΕ 

στη EURACTIV.com. Η ίδια πηγή απέρριψε επίσης τις επικρίσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις στην υιοθέτησητου έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας, τονίζοντας ότι είναι λογικό και ότι η Ευρώπη έχει αντιδράσει με ταχύτητα ρεκόρ μέχρι στιγμής.

«Την ώρα που η Ρωσία βομβαρδίζει σχολεία και νοσοκομεία, δεν μπορούμε να ρωτήσουμε τους Ουκρανούς γιατί διακόπτουν εν μέρει τη ροή φυσικού αερίου για να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τη ρωσική πολεμική μηχανή», δήλωσε η πηγή της ΕΕ.

Η πηγή παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν κάποιες διακοπές και ότι η Ευρώπη αναζητά μια γρήγορη εναλλακτική λύση.

«Η ΕΕ θα διέκοπτε το ρωσικό φυσικό αέριο ούτως ή άλλως. Απλώς η Ουκρανία επιταχύνει αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε η πηγή.

Ερωτηθείσα για το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες της ΕΕ εξαιτίας αυτού, η πηγή απάντησε: «Οι Ουκρανοί πληρώνουν καθημερινά με αίμα, αγωνιζόμενοι και αυτοί για την ελευθερία μας».

Όσον αφορά την έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω της αντίστασης κρατών μελών όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία λόγω του προτεινόμενου εμπάργκο πετρελαίου, η πηγή δήλωσε ότι η καθυστέρηση «είναι λογική».

«Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε πιόνια στον πόλεμο προπαγάνδας της Ρωσίας […] έτσι θέλει ο Πούτιν να παρουσιάσει την Ευρώπη: διαιρεμένη».

Η πηγή εξήγησε ότι υπάρχουν διαφωνίες, αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος.

Εάν αυτές οι διαφωνίες δεν επιλυθούν σε επίπεδο διπλωματών, είπε η πηγή, θα αναλάβουν οι πολιτικοί και «όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει λύση».

Στις 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι κυρώσεις, ενώ στις 30-31 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ειδική σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

euractiv.gr