Άνοδο στις Τιμές και Αβεβαιότητα στις Αγορές Φέρνει η Διακοπή της Ροής Ρωσικού Αερίου προς Εταιρείες που Εμπίπτουν στις Κυρώσεις

Άνοδο στις Τιμές και Αβεβαιότητα στις Αγορές Φέρνει η Διακοπή της Ροής Ρωσικού Αερίου προς Εταιρείες που Εμπίπτουν στις Κυρώσεις
energia.gr
Πεμ, 12 Μαΐου 2022 - 19:43

Πιο επείγουσα καθίσταται η ανάγκη της Ευρώπης για εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου, καθώς σήμερα, Πέμπτη, η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις στις ευρωπαϊκές θυγατρικές της κρατικής Gazprom, μια ημέρα αφότου η Ουκρανία σταμάτησε τη ροή μέσω ενός σημαντικού σταθμού διαμετακόμισης, στη Σοχρανίβκα. Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, οι τιμές αερίου σήμερα στον κόμβο TTF, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν έως και 20%. Στις 19:00 Ελλάδος οι τιμές αερίου στο TTF είχαν φτάσει στα 106,701 ευρώ η ΜWh, αυξημένες κατά12,689 (+13.50%) σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο

Ειδικότερα, η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις αργά την Τετάρτη κυρίως στις ευρωπαϊκές θυγατρικές της Gazprom, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom Germania, μιας επιχείρησης εμπορίας, αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας που η Γερμανία έθεσε υπό κρατικό έλεγχο τον Απρίλιο για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της χώρας. Επίσης, επέβαλε κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν σχέσεις με τις εταιρείες που επηρεάζονται από τις κυρώσεις ενώ οι εταιρείες αυτές δεν μπορούν ούτε να συμμετάσχουν στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου. 

Οι πληγείσες οντότητες, οι οποίες κατονομάζονται σε ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης, εδρεύουν σε μεγάλο βαθμό σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μέλη της ΕΕ. 

Η Γερμανία, ο κορυφαίος πελάτης της Ρωσίας στην Ευρώπη, δήλωσε ότι ορισμένες θυγατρικές της Gazprom Germania δεν λαμβάνουν φυσικό αέριο λόγω των κυρώσεων, αλλά αναζητούν εναλλακτικές. «Η Gazprom και οι θυγατρικές της επηρεάζονται», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στην Κάτω Βουλή της Bundestag. «Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες από τις θυγατρικές δεν λαμβάνουν άλλο φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αλλά η αγορά προσφέρει εναλλακτικές λύσεις». 

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας στο Rehden της Κάτω Σαξονίας, με χωρητικότητα 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, και η οποία λειτουργεί από την Astora, καθώς και τη Wingas, εταιρεία εμπορίας που προμηθεύει τη βιομηχανία και τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Η Wingas ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά θα με ελλείψεις. Οι ανταγωνιστές Uniper, VNG ή RWE θα μπορούσαν να είναι πιθανές πηγές προμήθειας για την αγορά. 

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία συνεχίζονται μέσω του αγωγού Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Εάν οι εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν, άλλες εταιρείες όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αναλάβουν τα συμβόλαια, πιθανότατα μετά τη συμφωνία νέων όρων με την Gazprom, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής, δήλωσε ο Henning Gloystein, διευθυντής του Eurasia Group. «Αυτό μπορεί να είναι αυτό που σκοπεύει η Gazprom εδώ, πέρα από το να εφαρμόσει αντίποινα [στις κυρώσεις της ΕΕ]», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά της, η Gazprom δήλωσε ότι δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει φυσικό αέριο μέσω της Πολωνίας μέσω του αγωγού Yamal-Europe μετά τις κυρώσεις κατά της EuRoPol Gaz, στην οποία ανήκει το πολωνικό τμήμα. Ο αγωγός συνδέει τα ρωσικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη χερσόνησο Γιαμάλ και τη Δυτική Σιβηρία με την Πολωνία και τη Γερμανία, μέσω Λευκορωσίας, και έχει χωρητικότητα 33 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm), περίπου το ένα έκτο των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, το φυσικό αέριο ρέει ανατολικά μέσω του αγωγού από τη Γερμανία προς την Πολωνία εδώ και μερικές εβδομάδες, επιτρέποντας στην Πολωνία —η οποία αποκόπηκε από τις ρωσικές προμήθειες μαζί με τη Βουλγαρία τον περασμένο μήνα επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το νέο μηχανισμό πληρωμών που προτείνει η ρωσική κυβέρνηση— να δημιουργήσει αποθέματα. Οι ροές εξόδου προς την Πολωνία στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανικά σύνορα ήταν στις 9.734.151 kWh/h την Πέμπτη, από περίπου 10.400.000 kWh/h την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία από τον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού Gascade. Ο Γερμανός Habeck είπε ότι τα μέτρα της Ρωσίας φαίνονται σχεδιασμένα να ανεβάσουν τις τιμές, αλλά η αναμενόμενη πτώση 3% στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να αντισταθμιστεί στην αγορά, αν και με υψηλότερο κόστος. 

Οι ολλανδικές τιμές του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν έως και 20% την Πέμπτη. Ωστόσο, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από πέρυσι, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αν και οι αποθηκευτικοί χώροι φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι περίπου 40% πλήρης, το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι χαμηλό γι’ αυτή την εποχή του χρόνου και πρέπει να δημιουργηθούν αποθέματα για την προετοιμασία για το χειμώνα. 

Οι κυρώσεις της Μόσχας ήρθαν μόλις μια ημέρα αφότου η Ουκρανία διέκοψε μία από τις οδεύσεις διαμετακόμισης φυσικού αερίου, κατηγορώντας τις κατοχικές ρωσικές δυνάμεις, για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής. Το σημείο διέλευσης φυσικού αερίου Σοχρανόιβκα δεν θα ανοίξει ξανά έως ότου το Κίεβο αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών του, είπε ο επικεφαλής του ουκρανικού διαχειριστή, GTSOU, προσθέτοντας ότι οι ροές θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στο εναλλακτικό σημείο διέλευσης Sudzha, αν και η Gazprom είπε ότι αυτό δεν είναι τεχνολογικά δυνατό. 

Ο διαχειριστής του συστήματος διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Gazprom είχε δεσμεύσει χωρητικότητα 65,67 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων μέσω του σημείου εισόδου Sudzha για την Παρασκευή, έναντι 53,45 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων για την Πέμπτη. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι η ουκρανική αναστολή δεν παρουσιάζει άμεσο πρόβλημα προμήθειας φυσικού αερίου, υπάρχουν ανησυχίες στην αγορά για τον χειμώνα, όταν η ζήτηση θέρμανσης θα αυξηθεί και οι ελλείψεις στην παγκόσμια προσφορά θα αρχίσουν να πλήττουν την αγορά. 

«Τα επίπεδα αποθήκευσης επαρκούν επί του παρόντος για να διαρκέσουν το μεγαλύτερο μέρος του 2022, ακόμα κι αν οι ρωσικές ροές σταματούσαν αμέσως, αποκλείοντας τυχόν απροσδόκητα καιρικά φαινόμενα — αλλά οι προοπτικές για την προμήθεια του χειμώνα του 2022 είναι τώρα πολύ πιο απαισιόδοξες», δήλωσε ο Kaushal Ramesh, ανώτερος αναλυτής στο σύμβουλος Rystad Energy.