Οι Παραδόσεις Όπλων και τα Ενεργειακά Εμπάργκο Βελτίωσαν τους Δεσμούς Μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου

Οι Παραδόσεις Όπλων και τα Ενεργειακά Εμπάργκο Βελτίωσαν τους Δεσμούς Μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου
energia.gr
Παρ, 13 Μαΐου 2022 - 10:34

Η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, στο Βερολίνο είναι το τελευταίο σημάδι ότι οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας βρίσκονται σε μια διαδικασία ...απόψυξης μετά από μια δύσκολη αρχή που είχε και τη μη αποδοχή της επίσκεψης  του προέδρου της Γερμανίας από το Κίεβο.

Το Βερολίνο έκτοτε ενέκρινε  την εξαγωγή βαρέων όπλων στην Ουκρανία. Έδωσε πράσινο φως στα εμπάργκο της ΕΕ σε ρωσικό άνθρακα και πετρέλαιο και τώρα επιδιώκει να την ανεξαρτησία του από το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους.

Αυτές οι αλλαγές πολιτικής στη γερμανική πρωτεύουσα θεωρούνται από ορισμένους πολύ δειλές (κυρίως από τον πρεσβευτή της Ουκρανίας) ή πολύ γρήγορες για κάποιους άλλους που θέλουν να διατηρήσουν το στάτους του παρελθόντος. Εδώ λοιπόν είναι μερικά από τα κυριότερα σημεία και τι μπορεί να αναμένεται από τη Γερμανία βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

- Άρση κυρώσεων στη Ρωσία: Η άποψη στο Βερολίνο είναι ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να αρθούν εάν υπάρχει απλώς κατάπαυση του πυρός και η Ρωσία καταφέρει να διατηρήσει τα εδάφη που έχει κατακτήσει. Μόνο μια ειρηνευτική συμφωνία που είναι αποδεκτή από την Ουκρανία, η οποία θα εγγυάται την κυριαρχία της, συμπεριλαμβανομένου ενός επαγγελματικού και σύγχρονου στρατού, θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση των κυρώσεων. Σε κάθε περίπτωση, το Βερολίνο λέει ότι δεν θα πιέσει το Κίεβο να αποδεχτεί μια συμφωνία.

- Εμπάργκο πετρελαίου: Η Γερμανία ΘΑ εγκαταλείψει την αντίθεσή της στο εμπάργκο πετρελαίου αφού κατάφερε να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες για τα δύο διυλιστήρια της που κατασκευάστηκαν για ρωσικό πετρέλαιο. Αξιωματούχοι λένε ότι οι καθυστερήσεις στην έγκριση του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ είναι κατανοητές, δεδομένου ότι ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εξαρτώνται πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο και χρειάζεται χρόνος για να προσαρμόσουν την υποδομή τους σε μη ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά το Βερολίνο θα διαφωνούσε με τις χώρες που εξαιρούνται για μερικά χρόνια από την εφαρμογή του εμπάργκο πετρελαίου μόνο για να συνεχίσουν τις συναλλαγές με τη Ρωσία χωρίς να σχεδιάζουν να αλλάξουν τίποτα.

- Ένταξη στην ΕΕ για την Ουκρανία: Υπάρχει υποστήριξη για την έναρξη της διαδικασίας για την Ουκρανία, αλλά και έντονη εστίαση στην τήρηση των ίδιων κανόνων και διαδικασιών που έχουν δεσμεύσει κάθε άλλη χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Το Βερολίνο επιθυμεί πολύ να επιταχύνει την ενταξιακή διαδικασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ορισμένοι αξιωματούχοι έπαιξαν με την ιδέα ενός ενδιάμεσου σταδίου για την Ουκρανία, ίσως «συνδεδεμένης ιδιότητας μέλους», που θα μπορούσε να χορηγηθεί γρήγορα, ενώ θα κρατούσε ζωντανή την υπόσχεση για πλήρη ένταξη. Αυτό θα μπορούσε να ταιριάζει κάπως με τις ιδέες του Εμανουέλ Μακρόν για μια νέα πολιτική αρχιτεκτονική, αλλά το Βερολίνο αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι εννοεί στην πραγματικότητα ο Γάλλος πρόεδρος με αυτό.

-Σουηδία/Φινλανδία: Οι δύο σκανδιναβικές χώρες μπορούν να βασίζονται σε γερμανικές εγγυήσεις ασφαλείας στο διάστημα μεταξύ της υποβολής αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ και της πραγματικής ένταξης.

- Αλλαγή συνθήκης ΕΕ: ​​Η όρεξη για περισσότερη αλλαγή της συνθήκης είναι χαμηλή, κυρίως επειδή υπάρχει ακλόνητη πεποίθηση ότι η αλλαγή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την ομοφωνία στην πλειοψηφία σε βασικούς τομείς πολιτικής μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αλλαγή των Συνθηκών.

- Δημοσιονομικοί κανόνες: Το Βερολίνο δεν θα είχε αντίρρηση για άλλη μια ετήσια εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες του μπλοκ το 2023, εφόσον υπάρχει δρόμος για επιστροφή στους κανόνες ελλείμματος και χρέους του μπλοκ το 2024. Σίγουρα υπάρχει συμπάθεια για τις οικονομίες του Νότου στην ευρωζώνη και τις ανάγκες τους που βγήκαν από την πανδημία και αντιμετώπισαν τους νέους αντίθετους ανέμους από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε αντίθεση με τον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008-2009, η σημερινή γερμανική κυβέρνηση δεν επιμένει σε μέτρα λιτότητας.

- Κοινή αγορά φυσικού αερίου: Αυτό είναι πολύ περίπλοκο να επιτευχθεί λόγω των υφιστάμενων αγορών και συμβατικών υποχρεώσεων. Υπάρχει επίσης ένα ερώτημα σχετικά με το τι θέλει να επιτύχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ: μείωση των εσόδων του Βλαντιμίρ Πούτιν, μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος όταν συναλλάσσεται με προμηθευτές LNG όπως το Κατάρ, προώθηση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια; Δεν υπάρχει ακόμη κοινή άποψη για το ποιος από αυτούς τους στόχους πρέπει να επιδιωχθεί.

- Σχέδιο ανάκαμψης 2.0: Δεν υπάρχει υποστήριξη για κανένα σχέδιο για έναν νέο γύρο κοινού δανεισμού της ΕΕ.

- Κράτος δικαίου: Ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ αναρωτιούνται εάν η Ουγγαρία αρνείται να εγκρίνει το έκτο πακέτο κυρώσεων επειδή θέλει η Επιτροπή να παραμερίσει τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου και να υποστηρίξει την προσπάθειά της για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ. Όμως η Ουγγαρία δεν μπορεί να περιμένει εύκολες παραχωρήσεις για το κράτος δικαίου. Οι συνομιλίες με την Πολωνία, εν τω μεταξύ, σχετικά με την αίτηση για το ταμείο ανάκαμψης έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά υπάρχει ένα παρατεταμένο ζήτημα εμπιστοσύνης — θα υλοποιήσουν πραγματικά αυτό που είπαν ότι θα έκαναν;