Η Ελλάς Οπισθοδρομεί Δεν Παρακολουθεί τις Παγκόσμιες Εξελίξεις

Αν ανοίξη κανείς ένα ξένο δορυφορικό κανάλι τηλεοράσεως και γυρίση εν συνεχεία σε οποιοδήποτε ελληνικό, θα διαπιστώση αμέσως την διαφορά. Με τί ασχολείται ο υπόλοιπος κόσμος και με τι οι Ελληνες.
Energia.gr
Πεμ, 10 Απριλίου 2008 - 05:17

Αν ανοίξη κανείς ένα ξένο δορυφορικό κανάλι τηλεοράσεως και γυρίση εν συνεχεία σε οποιοδήποτε ελληνικό, θα διαπιστώση αμέσως την διαφορά. Με τί ασχολείται ο υπόλοιπος κόσμος και με τι οι Ελληνες. Από την μία πλευρά, προβληματισμός γιά την παγκόσμια οικονομία, το περιβάλλον, την διεθνή ασφάλεια, τα σύγχρονα προβλήματα. Και από την άλλη το σκάνδαλο του ντόπινγκ, η υπόθεσις Ζαχόπουλου, οι αντιπαραθέσεις για το Σκοπιανό, οι αντιδράσεις γιά το Ασφαλιστικό. Ακόμη και η κρατική τηλεόρασις με αυτά ασχολείται.

Καμμία ενημέρωσις

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάς οπισθοδρομεί. Και μάλιστα επικίνδυνα. Κανένας δεν φαίνεται να το συνειδητοποιή. Μία χώρα που διαθέτει και τους φυσικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό γιά να μεγαλουργήση, χάνει την μία ευκαιρία μετά την άλλη. Εχει εμπλακή σε ένα φαύλο κύκλο, από τον οποίο φαίνεται αδύνατον να απεμπλακή.

Η ελληνική κοινωνία ασχολείται διαρκώς με τα επουσιώδη και αδυνατεί να συνειδητοποιήση τα ουσιώδη. Οι ταγοί της, πολιτικοί και πνευματικοί, αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Αντί να καθοδηγούν εκείνοι την κοινωνία, την ακολουθούν στον γενικό κατήφορο.

Την μεγαλύτερη ζημιά στον τόπο μας έχουν επιφέρει τα μέσα ενημερώσεως και κυρίως η τηλεόρασις. Τα ιδιωτικά κανάλια δεν έχουν πλέον κανένα φραγμό. Καθημερινώς σερβίρουν ό,τι ευτελέστερο υπάρχει. Η Ελλάς είναι η μόνη χώρα του κόσμου -πολιτισμένου και μη- όπου έχει αλλοιωθή ακόμη και αυτή η έννοια των "ειδήσεων". Αντί δελτίου ειδήσεων, προβάλλεται ένα είδος τηλεοπτικού καυγά με διαφόρους κυρίους και κυρίες σε κάποια τηλεπαράθυρα. Κάθε μέρα επιλέγεται ένα θέμα -που υποτίθεται ότι είναι το κυρίαρχο της επικαιρότητος- και ολόκληρο το δελτίο "ειδήσεων" ασχολείται αποκλειστικώς με αυτό. Καμμιά φορά στο τέλος του δελτίου παρατίθενται και δυό-τρείς ειδήσεις, οι οποίες είναι συνήθως πρώτο θέμα στα δελτία ολοκλήρου του κόσμου!

Με τέτοια ενημέρωση, πώς να διακρίνη η ελληνική κοινή γνώμη τί είναι σημαντικό και τί όχι; Πώς να καταλάβη τί συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο και πώς να συνειδητοποιήση ότι η Ελλάς δεν προοδεύει όσο θα έπρεπε και ότι η διαφορά της από τις άλλες χώρες διευρύνεται συνεχώς; Οι Έλληνες έχουμε το ελάττωμα να ομφαλοσκοπούμε. Όμως με τόσο κακή ενημέρωση, το ελάττωμα αυτό λαμβάνει πολύ επικίνδυνες διαστάσεις.

Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις παγκόσμιες εξελίξεις και να αντιληφθούμε πώς επιτυγχάνεται η πρόοδος. Θεωρούμε ότι η οικονομική ανάπτυξις και η κοινωνική πρόοδος μπορούν να επέλθουν χωρίς τον αντίστοιχο κόπο. Και προβαίνουμε σε απίστευτες απλουστεύσεις.

Τί σημαίνει πρόοδος

Προ ημερών, εξ αφορμής του Σκοπιανού ο Δήμαρχος Αθηναίων εθεώρησε καλό να δηλώση ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να προοδεύση αν δεν παύση να είναι η "φιλιππινέζα" των Αμερικανών. Μα γιά όνομα του Θεού, κύριε Δήμαρχε. Κάνετε έναν περίπατο στην πόλη σας με τα σπασμένα πεζοδρόμια, τους δρόμους με τις λακκούβες, τις καθημερινές πορείες που παραλύουν τα πάντα, τα στίφη των παρανόμων μικροπωλητών, τα πεταμένα σκουπίδια, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και όλα τα άλλα που συνιστούν την καθημερινή αθλιότητα. Και αναρωτηθείτε σε ποιά άλλη ευρωπαϊκή πόλη παρατηρούνται τέτοια χάλια. Ασφαλώς δεν είναι υπεύθυνος για όλα ο Δήμαρχος. Όμως το να ομιλή γιά προϋποθέσεις "προόδου" της Ευρώπης ο Δήμαρχος μιάς εκ των αθλιοτέρων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, είναι τουλάχιστον προκλητικό.

Πηγή όλων των κακών είναι η παιδεία. Είναι τόσο χαμηλό το επίπεδο της γνώσεως και της μορφώσεως στον τόπο μας, ώστε οι Έλληνες δεν βλέπουν τί γίνεται γύρω τους. Και όσοι βλέπουν, δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν πώς επιτυγχάνεται η πρόοδος. Στην Ελλάδα συμβαίνουν πράγματα που σε καμμία άλλη χώρα δεν θα γίνονταν ανεκτά. Από τα πιό απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Από τα άθλια πεζοδρόμια, μέχρι την μη ενημέρωση από τα μέσα (μη) ενημερώσεως υπό την πλήρη ανοχή των ραδιοτηλεοπτικών συμβουλίων και των άλλων αρμοδίων Αρχών.

 Οποίος βλέπει γύρω του χωρίς παρωπίδες, αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάς οπισθοδρομεί. Αν όχι τόσο ως οικονομία, πάντως ως κοινωνία. Ο,τι στοιχειοθετεί την έννοια του πολιτισμένου κράτους, στην Ελλάδα τείνει να αφανισθή.


(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 09/04/2008)