Η βουλγαρο-ελληνική διασύνδεση φυσικού αερίου στη Στάρα Ζαγόρα (πόλη της Βουλγαρίας), η οποία είναι ήδη συνδεδεμένη με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της βουλγαρικής κρατικής εταιρείας Bulgartransgaz, πέρασε με επιτυχία τις πνευματικές δοκιμές αντοχής, στεγανότητας και μέτρησης του αερίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ICGB, η εταιρεία που εργάζεται στο έργο.

Ορισμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με την κατασκευή του αγωγού βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Η σύνδεση φυσικού αερίου είναι ζωτικής σημασίας για τη Βουλγαρία, διότι έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την πλήρη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου στη χώρα. Ο αγωγός θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει τη Ρουμανία αυξάνοντας τη χωρητικότητά της σε πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Ο αγωγός που υποστηρίζεται από την ΕΕ αναμενόταν να σπάσει το μονοπώλιο του ρωσικού φυσικού αερίου στη βουλγαρική αγορά. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία διακόπηκαν.

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι σύμφωνος με την κοινή στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια εφοδιασμού με βάση την αγορά. Συνδέεται με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και στην προσθήκη ποικίλων πηγών ενεργειακού εφοδιασμού.

Ο αγωγός αποσκοπεί στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και θα μεταφέρει επίσης φυσικό αέριο από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ελλάδας. Η Βουλγαρία αναμένεται να εισάγει ένα δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν ετησίως, το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο της ετήσιας κατανάλωσής της.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev εξέφρασε την ετοιμότητα η χώρα του να εξάγει στη Βουλγαρία σημαντικότερες ποσότητες φυσικού αερίου από το ένα δισ. κυβικά μέτρα ετησίως της τρέχουσας σύμβασης. Το αζέρικο φυσικό αέριο θα έρθει στη Βουλγαρία μέσω αυτού του αγωγού.

Ανακοινώθηκε τώρα ότι ο σταθμός μέτρησης φυσικού αερίου στη Στάρα Ζαγόρα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Το γραμμικό τμήμα του έργου έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση εντός του αγωγού σε όλο το μήκος του αγωγού φυσικού αερίου.

Θα πραγματοποιηθούν λειτουργικές δοκιμές του σταθμού, συμπεριλαμβανομένων πραγματικών ποσοτήτων αερίου, οι οποίες συγκαταλέγονται στις υποχρεωτικές απαιτήσεις πριν από την επιβεβαίωση της τεχνικής ετοιμότητας για λειτουργία. Τον Ιούνιο, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί στο σταθμό μέτρησης φυσικού αερίου κοντά στην ελληνική πόλη της Κομοτηνής.

Όλες οι προσπάθειες εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων το συντομότερο δυνατό και στη διενέργεια δοκιμών με πραγματικές ποσότητες φυσικού αερίου κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής του αγωγού, δεδομένης της αυξανόμενης ανάγκης να εξασφαλιστούν ασφαλείς και ποικίλες λύσεις εφοδιασμού της Βουλγαρίας και της περιοχής με φυσικό αέριο.

Στο βουλγαρικό έδαφος, ο αγωγός φυσικού αερίου από την Κομοτηνή έως τη Στάρα Ζαγόρα έχει ήδη συνδεθεί με επιτυχία με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Bulgartransgaz. Το τμήμα από το σημείο σύνδεσης με τον βουλγαρικό φορέα εκμετάλλευσης έως τον αντίστοιχο κόμβο γερανού του διασυνδετήριου αγωγού είναι ήδη γεμάτο με αέριο.

euractiv.gr