Η Ρωσία θα κατευθύνει τους ενεργειακούς της πόρους σε περιοχές εκτός Ευρώπης ενόψει των κυρώσεων της ΕΕ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα με κυβερνητικούς και εταιρικούς αξιωματούχους σήμερα, Τρίτη

 

Η Ευρώπη άρχισε να εφαρμόζει διάφορους περιορισμούς στον ενεργειακό τομέα λόγω πολιτικών συμφερόντων και πιέσεων προερχόμενων από τις ΗΠΑ, είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στις παρατεινόμενες συνομιλίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ για απαγόρευση όλων των εξαγωγών πετρελαίου και ενδεχομένως φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

 

«Αυτό προκαλεί πληθωρισμό. Οι δυτικοί πολιτικοί και οικονομολόγοι φαίνεται να έχουν ξεχάσει τα βασικά των απλών οικονομικών νόμων ή επέλεξαν να τους αγνοήσουν εσκεμμένα, προς δική τους ζημία», όπως τόνισε.

 

Δεδομένων των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων πετρελαίου όπως το πετρέλαιο και το ντίζελ λόγω κυρώσεων, ο Πούτιν είπε ότι «η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σημαίνει ότι η Ευρώπη θα γίνει συστηματικά η περιοχή με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στον κόσμο μακροπρόθεσμα».

 

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι κυρώσεις της Ευρώπης όχι μόνο θα βλάψουν την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά θα αυξήσουν επίσης τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.