Δεν είναι ντροπή να καταφύγουμε κι εμείς στο energia.gr για μια φορά, στα κλισέ. Ο πειρασμός είναι μεγάλος, για να γράψουμε και του στραβού το δίκιο. Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει…ρεντίκολο με όλα αυτά τα «ασόβαρα» που κάνει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, με αποκορύφωμα τις σπασμωδικές και χωρίς πολιτικό βάθος ενέργειές της μετά την επιδρομή των Ρώσων στην Ουκρανία (για να αποκαταστήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και να αποναζιστικοποιήσουν τη γειτονική τους χώρα). Τώρα, αν αυτά τα «ασόβαρα» που κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι αδικαιολόγητα ή όχι, σαφώς και είναι δικαιολογημένα, καθότι όταν απειλείται 

ο «τρόπος ζωής», η ευμάρειά και ο εφησυχασμός σου, τότε ναι, ό,τι κι αν κάνεις έχει νόημα.

Αυτή τη μακρά περίοδο της κρίσης που οι καταναλωτές δέχονται υβριδική επίθεση από όλα τα σημεία του ορίζοντα και που τα κέντρα λήψης αποφάσεων βαδίζουν και παραμιλούν καθώς αποπειρώνται να βρουν τις σωστές απαντήσεις στα προβλήματα εν μέσω των λάθος συγκυριών, όλοι μας συμπαραστεκόμαστε στους ηγέτες των χωρών-μελών. Διότι, ξέρετε τί είναι να κάθεσαι αμέριμνος να βλέπεις τα τρένα να περνούν και ξαφνικά να τα βλέπεις να έρχονται καταπάνω σου; Επειδή αυτό συμβαίνει σήμερα με τους Ευρωπαίους –όχι όλους βέβαια, αλλά τη συντριπτική πλειονότητά τους.

Τί μας έλεγαν όλοι τα τελευταία αρκετά χρόνια μαζί με τις γνωστές-άγνωστες ομάδες πίεσης; Ότι πάμε μπροστά με οδηγό τη φθηνή και καθαρή ενέργεια για όλους, με σαρωτικές ΑΠΕ και εξοστρακισμό του οιοδήποτε αποτολμούσε να ψελλίσει πως δεν μπορεί να πάμε τόσο γρήγορα σε πλήρη αναδόμηση του ενεργειακού τοπίου και μείγματος, δίχως να κινδυνέψουμε να ξεμείνουμε από φορτία βάσης και ενεργειακές πρώτες ύλες. Λυτοί και δεμένοι, ακόμη και οργανισμοί περιωπής, όπως ο ΙΕΑ, άλλαξαν το τροπάρι της λογικής που μετέρχονταν και έπιασαν τα έωλα και “προοδευτικά”. Βάλανε τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να ρίχνουν “πόρτα” σε όποιον επιθυμούσε να επενδύσει σε νέα έργα και υποδομές υδρογονανθράκων και να νομοθετούν για τον αποκλεισμό κάθε δραστηριότητας σε αυτό τον τομέα.

Διαβάστε το ολόκληρο το άρθρο στη στήλη, Σχόλιο, του energia.gr., εδώ