Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να δημοσιεύσει προτάσεις με την ονομασία REPowerEU με στόχο την τόνωση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και την απεξέρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Μία από τις προτάσεις που ενδέχεται να κατατεθούν είναι η πώληση δικαιωμάτων άνθρακα αξίας 20 δισ. ευρώ για τη μερική χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες θα υποβάλουν προτάσεις για πρόσθετη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, με τη μορφή έως και € 9 δισ., σε μία πρόσθετη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της χώρας. 

 

 

Οι Βρυξέλλες γενικά δεν έχουν και πολλές ιδέες για το πώς να συγκεντρώνουν επιπλέον κεφάλαια αλλά αποδεικνύονται αρκετά δημιουργικές με την πιο πρόσφατη: πωλώντας άδειες πλεονασματικών εκπομπών άνθρακα για την άντληση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να καλύψουν μέρος του ενεργειακού κόστους της Ουγγαρίας (και έτσι να ξεμπλοκάρουν το έκτο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία), γράφουν ο Andy Bounds στις Βρυξέλλες και η Alice Hancock στο Λονδίνο.

Ωστόσο, μια λιγότερο επιθυμητή παρενέργεια αυτού του σχεδίου είναι ότι μειώνοντας την τιμή του άνθρακα και καθιστώντας φθηνότερη την καύση ορυκτών καυσίμων, θα κινδυνεύσει η εφαρμογή των κλιματικών πολιτικών της Ενωσης, οι οποίες στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Το αίνιγμα δεν χάθηκε στον υπουργό Ενέργειας του Λουξεμβούργου, Claude Turmes: «Το πιο σημαντικό είναι πώς να παρακολουθείτε την κλιματική αλλαγή σε μια στιγμή που αντιμετωπίζετε αυτό το τεράστιο ζήτημα ασφάλειας του εφοδιασμού;»

Ενώ η Επιτροπή εξετάζει ένα μέτρο που θα καθυστερούσε την εφαρμογή του πακέτου Fit for 55, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση όσον αφορά τα δικαιώματα άνθρακα. Τα μέλη της περιβαλλοντικής επιτροπής ενέκριναν —με διαφορά 49 κατά 33 ψήφους— τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα για τη βαριά βιομηχανία έως το 2030. Αυτό είναι έξι χρόνια νωρίτερα από ό,τι πρότεινε η επιτροπή.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της επιτάχυνσης της εισαγωγής του μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM), ενός τρόπου χρέωσης των εταιρειών που εισάγουν στην ΕΕ για τις εκπομπές άνθρακα τους.

Η Eurofer, η οποία εκπροσωπεί τους ευρωπαίους παραγωγούς χάλυβα, είπε ότι η «ανατρεπτική ψηφοφορία» από την επιτροπή περιβάλλοντος του κοινοβουλίου έθεσε σε κίνδυνο 30.000 θέσεις εργασίας και έθεσε σε κίνδυνο 31 δισ. ευρώ σε επενδύσεις που θα πήγαιναν σε έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ο Cepi, ο φορέας της βιομηχανίας χαρτιού και χαρτοπολτού, είπε ότι οι προτάσεις θα καταστήσουν «πολύ δύσκολη» για τον τομέα την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Το CBAM και το τέλος των δωρεάν δικαιωμάτων στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ είναι ένας από τους πιο αμφισβητούμενους τομείς των προσπαθειών των Βρυξελλών για απαλλαγή από τον άνθρακα. Βιομηχανικά στελέχη υποστηρίζουν επίσης ότι τα σχέδια για το CBAM δεν υπολογίζουν ακόμη τις εξαγωγές από την ΕΕ, καθιστώντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία εξαιρετικά μη ανταγωνιστική σε σύγκριση με άλλες με χαμηλότερους και λιγότερο ακριβούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Οι βιομηχανικοί όμιλοι μπορεί σύντομα να χαρούν τα σχέδια της Επιτροπής για την πώληση επιδομάτων άνθρακα, τα οποία θα μειώσουν την τιμή του άνθρακα και θα τους διευκόλυνε να προσαρμοστούν.