Το μπλε υδρογόνο δεν είναι μια λύση χαμηλού κόστους στη συνεχιζόμενη κρίση των τιμών του φυσικού αερίου, με το προβλεπόμενο κόστος παραγωγής τώρα να είναι 36% υψηλότερο από αυτό που εκτιμά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA).

H έκθεση υπογραμμίζει ότι οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στο μπλε υδρογόνο θα επιτείνουν την ευπάθεια της χώρας στην αστάθεια των τιμών του φυσικού αερίου και στην αβεβαιότητα του εφοδιασμού, σε μια εποχή που η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο.

Η χρήση μπλε υδρογόνου για θέρμανση απαιτεί ένα τρίτο περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι εάν το αέριο χρησιμοποιήθηκε απευθείας για θέρμανση. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χρήση μπλε υδρογόνου για οικιακή θέρμανση θα αύξανε τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά 10%.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τρεις προκλήσεις, δηλαδή τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, την παροχή ασφαλούς προμήθειας ενέργειας και τη συνέχιση των στόχων της για την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε η Ana Maria Jaller-Makarewicz, ενεργειακή αναλύτρια της IEEFA και συν-συγγραφέας της έκθεσης. «Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να καλυφθούν όλοι: Μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Η επένδυση στην παραγωγή μπλε υδρογόνου θα έκανε ακριβώς το αντίθετο».

Οι προβλέψεις κόστους του μπλε υδρογόνου της IEEFA υποδηλώνουν ότι η τεχνολογία θα χάσει την κρατική υποστήριξη βραχυπρόθεσμα, επειδή το πράσινο υδρογόνο θα γίνει φθηνότερο στην παραγωγή έως το 2030. Μόνο φέτος, αναμένεται να ξεκινήσουν η κατασκευή 26 έργων πράσινου υδρογόνου σε όλο τον κόσμο. Δεν προβλέπονται έργα μπλε υδρογόνου, υποδεικνύοντας ότι η επικινδυνότητα του μπλε υδρογόνου εμφανίζεται ήδη στην παγκόσμια αγορά.

«Κοιτάζοντας το 2030, η καμπύλη κόστους μιλάει ξεκάθαρα», δήλωσε ο Arjun Flora, διευθυντής της IEEFA για τις μελέτες χρηματοδότησης ενέργειας στην Ευρώπη. «Δεδομένου ότι τόσο η τιμή του φυσικού αερίου όσο και τα δικαιώματα εκπομπών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί, όχι μόνο το μπλε υδρογόνο δεν είναι πλέον μια τεχνολογία χαμηλού κόστους, αλλά ο πράσινος αντίπαλός του θα γίνει φθηνότερος στην παραγωγή αυτή τη δεκαετία και πολύ πριν από το τέλος της διάρκειας ζωής των έργων μπλε υδρογόνου – που κάνει το μπλε υδρογόνο μια κακή επένδυση».

Η μελέτη θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνεχή υποστήριξη για το μπλε υδρογόνο, όπως ορίζεται στην πρόσφατα ανακοινωθείσα Βρετανική Στρατηγική Ενεργειακής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία απαιτεί έως και 10 GW υδρογόνου χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα έως το 2030, εκ των οποίων έως και 5 GW θα μπορούσαν να είναι μπλε υδρογόνο.

«Η κρίση των τιμών του φυσικού αερίου έχει ακυρώσει την επιχειρηματική υπόθεση για το μπλε υδρογόνο, το οποίο είναι μια επέκταση της αλυσίδας αξίας του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Jaller-Makarewicz. «Οι επενδυτές που είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν αυτά τα έργα κινδυνεύουν να καταλήξουν με μακρόβια περιουσιακά στοιχεία στους ισολογισμούς τους που απλά δεν έχουν νόημα»