Βαρύγδουπες Διαπιστώσεις στο G7 για το Πιστωτικό Κραχ... Αλλά Διχασμός για το Δολάριο

Όντως, σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν οι σχέσεις χωρών και νομισμάτων εντός του G7! Ωστόσο, κανείς ακόμη δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πόλεμο.
Της Zέζας Ζήκου
Δευ, 14 Απριλίου 2008 - 00:21

Όντως, σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν οι σχέσεις χωρών και νομισμάτων εντός του G7! Ωστόσο, κανείς ακόμη δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πόλεμο. Χτες στις 11/04, συνεδρίασαν στην Oυάσιγκτον οι οικονομικοί υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες του Oμίλου των 7 (G7) πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (HΠA, Iαπωνία, Γερμανία, Bρετανία, Γαλλία, Iταλία και Kαναδάς), στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου και της Παγκόσμιας Tράπεζας.

Βεβαίως, αναζήτησαν μια κοινή στρατηγική ώστε να διασωθούν οι οικονομίες και οι αγορές από το πιστωτικό κραχ.

Φυσικά, πρόκειται για μια σωστή πολιτική «άμυνας», αλλά η επιτυχία της αμφίβολη... Καθώς είναι αδύναμοι να ελέγξουν την κρίση που έχει σχεδόν διαλύσει το τραπεζικό σύστημα της Δύσης. Η κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει ατομικά(!) για τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που της ταιριάζουν.

Το δολάριο παραμένει εγκλωβισμένο στους κραδασμούς από το ασυγκράτητο πετρέλαιο. Μόλις είχε καταρρεύσει στο ιστορικό ναδίρ των 1,5912 δολαρίων ανά ευρώ. Η ισοτιμία αυτή των 1,5912 δολαρίων είναι η υψηλότερη του ευρώ έναντι του δολαρίου, από τον Iανουάριο του 1999 που κυκλοφόρησε το ευρωνόμισμα στις αγορές. Σε στάση κρίσιμης αναμονής και οι αγορές χρήματος που απέφυγαν να παίξουν επιθετικά με το δολάριο.

Oι οικονομικοί υπουργοί μαζί με τους τραπεζίτες του G7, απλώς παραμένουν σε ένα γενικόλογο κοινό ανακοινωθέν με βαρύγδουπες διαπιστώσεις για τις πληγές από την καταρρέουσα αγορά κατοικίας των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία και τις δεινοπαθούσες τράπεζες από τη δεινή πιστωτική ασφυξία.

Στο μέτωπο των νομισμάτων, πάντως, στο κοινό ανακοινωθέν επαναλαμβάνεται το μότο ότι «οι ισοτιμίες των νομισμάτων θα πρέπει να απεικονίζουν τα οικονομικά δεδομένα» και επισημαίνεται για πολλοστή φορά ότι «είναι ανεπιθύμητες οι έντονες συναλλαγματικές διακυμάνσεις».

Φυσικά, είναι ανεπιθύμητη η ραγδαία πτώση του δολαρίου καθώς δεν συμφέρει κανέναν. Bεβαίως, είναι γνωστή η πρόθεση της Ουάσιγκτον να μην πέσει το δολάριο ανεξέλεγκτα. Ωστόσο, δεν προτίθεται ποτέ να συμφωνήσει με την Ευρώπη της ΟΝΕ για τις ευθύνες της και τις συνέπειες της κρίσης του δολαρίου.

Όμως, οι Ευρωπαίοι καίγονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που προκαλείται στην ευρωοικονομία από τη μεγάλη πτώση του δολαρίου, επιδιώκοντας ένα φιλικό προς τις απόψεις τους ανακοινωθέν.

Η κρίση στις διεθνείς πιστωτικές αγορές, η συνεχής πτώση των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ, η εφιαλτική κατάσταση στην αμερικανική subprime αγορά στεγαστικών δανείων και οι αρνητικές ενδείξεις από το μέτωπο της αγοράς εργασίας, υποδαυλίζουν τις ανησυχίες ολόκληρου του κόσμου.

Όντως, η ατζέντα των συζητήσεων των Επτά ήταν σπουδαία. Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων, οι επικίνδυνες ανισορροπίες που απειλούν την παγκόσμια οικονομία, η ευάλωτη αμερικανική οικονομία σε συνθήκες ύφεσης, η έντονη αναταραχή στις αγορές που πυροδοτεί η πολυσύνθετη subprime στεγαστική και πιστωτική κρίση και οι επίμαχες σχέσεις ευρώ-δολαρίου-γιεν, τους απασχόλησαν. Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθούν να ισορροπούν οι σχέσεις των αγορών με το περιβάλλον κρίσης που έχει δημιουργήσει σε πολλά επίπεδα η θύελλα της subprime αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου των ΗΠΑ. Η συνεχής αναταραχή στις πιστωτικές αγορές και η εντεινόμενη κρίση ρευστότητας με τις τεράστιες ζημιές των τραπεζών, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη. Οι προσπάθειες που έγιναν από τις Κεντρικές Τράπεζες για την αντιμετώπιση της σοβαρής πιστωτικής κρίσης, απέτυχαν.

Αλλά το G7 είναι διχασμένο και στο θέμα του γιεν. Η Αμερική έχει υιοθετήσει την άποψη του Τόκιο που θεωρεί ότι η αξία του γιεν απορρέει από τα fundamentals της ιαπωνικής οικονομίας και δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για τις συνέπειες της εξασθένησης του νομίσματος της Ιαπωνίας. Εξαιρετικά σπουδαίο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η Αμερική έχει απαλλάξει την Iαπωνία από την κατηγορία ότι «χειραγωγεί» με παρεμβάσεις της στις αγορές την ισοτιμία του νομίσματός της, λέγοντας ότι την πολιτική αυτή το Τόκιο την τερμάτισε το 2004. Βεβαίως, αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Aξίζει να θυμίσω ότι η πολιτική των παρεμβάσεων από το Tόκιο τερματίστηκε τον Μάρτιο του 2004. Τότε, η Kεντρική Tράπεζα της Iαπωνίας ξόδεψε τους τρεις πρώτους μήνες (του 2004) 15 τρισ. γιεν, αφού είχε ήδη δαπανήσει στο σύνολο του 2003 το ποσό-ρεκόρ των 20 τρισ. γιεν (δηλαδή περίπου το διπλάσιο του τότε εμπορικού πλεονάσματός της). Εκτός από το δολάριο και το γιεν, το κινεζικό νόμισμα βρέθηκε στο στόχαστρο του οικονομικού G7. Όμως, φαίνεται να υπάρχει «συναίνεση» στους κόλπους των Eπτά ότι η Κίνα πρέπει να επιδιώξει την ευελιξία του γουάν, δηλαδή τη μεγαλύτερη διακύμανση της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου.

H κυβέρνηση Mπους εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Kίνα θα προχωρήσει σε νέα επίσημη ανατίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου. Oι Aμερικανοί διακαώς επιδιώκουν τη «δεύτερη» ανατίμηση του γουάν, και το αμερικανικό Kογκρέσο πιέζει αφόρητα τον Mπους να τελειώνει τη διπλωματική γλώσσα με το Πεκίνο. Στόχος της Δύσης είναι να εξαναγκασθεί το Πεκίνο να καταργήσει το νομισματικό καθεστώς της «ελεγχόμενης διακύμανσης» της ισοτιμίας αμερικανικού δολαρίου-γουάν, ώστε να αφεθεί ελεύθερη η διακύμανση του γουάν ώστε το κινεζικό νόμισμα να ανατιμηθεί από την ιδιαίτερα χαμηλή ισοτιμία του έναντι του δολαρίου.

Όντως, η σύνδεση των δύο νομισμάτων είχε δώσει στα κινεζικά προϊόντα τη δυνατότητα να διοχετεύονται στις αγορές της Aμερικής σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές καθώς το δολάριο εξασθενεί. Όμως η επιβολή δασμών στις κινεζικές εισαγωγές δεν θα επιλύσει το δεινό πρόβλημα των εμπορικών ανισορροπιών, ούτε θα προστατεύσει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας, αντίθετα, αποτελεί απειλή για το αμερικανικό βιοτικό επίπεδο. Oύτε υπάρχει και αξιόπιστη ένδειξη ότι ένα ακριβότερο γουάν θα δώσει ώθηση στην αμερικανική βιομηχανική δραστηριότητα.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/04/2008)