Ο πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στο Palazzo Chigi της Ρώμης σήμερα Πέμπτη, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στην πρωτεύουσα που σηματοδοτεί την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών. Η τριήμερη επίσκεψη έρχεται μετά τα επίσημα ταξίδια της Ιταλίας στο Αλγέρι τον Νοέμβριο και τον Απρίλιο.

 

Η Ιταλία εναποθέτει τις ελπίδες της στην Αλγερία, η οποία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της μετά τη Ρωσία. Τον Απρίλιο, ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni συμφώνησε με την αλγερινή Sonatrach να αυξήσει τις ροές μέσω του αγωγού Transmed, φτάνοντας τα εννέα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως μέχρι το 2023-2024.

Όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες το αλγερινό υπουργείο Ενέργειας, η Ιταλία και η Αλγερία συζητούν επίσης ένα σχέδιο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, τα ενεργειακά θέματα θα είναι κυρίαρχα πιθανότατα στην ατζέντα.

Οι διμερείς συνομιλίες θα αποτελέσουν την ευκαιρία για την «υπογραφή ορισμένων συμφωνιών που βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, των πολύ μικρών επιχειρήσεων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», ανακοίνωσε το ιταλικό πρωθυπουργικό μέγαρο σε επίσημο σημείωμα.

Η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών συμβαίνει καθώς ο μακροχρόνιος εταίρος της Ιταλίας, η Ισπανία, βρίσκεται σε διπλωματική διαμάχη με την Αλγερία για το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας.

Πριν προσγειωθεί στη Ρώμη την Τετάρτη (24 Μαΐου), το αλγερινό προεδρικό αεροσκάφος συνοδεύτηκε στον ιταλικό εναέριο χώρο από δύο αεροσκάφη του ιταλικού στρατού.

euractiv.gr