Η Κροατία Ξεκινά την Κατασκευή Εγκαταστάσεων Υπόγειας Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου Αξίας 66 Εκατ. Ευρώ

Η Κροατία Ξεκινά την Κατασκευή Εγκαταστάσεων Υπόγειας Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου Αξίας 66 Εκατ. Ευρώ
energia.gr
Παρ, 27 Μαΐου 2022 - 15:16

Ο διαχειριστής αποθηκευτικής δυναμικότητας φυσικού αερίου της Κροατίας Podzemno Skladiste Plina (PSP) ξεκινά την κατασκευή υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου αξίας 500 εκατομμυρίων κούνα (71 εκατομμυρίων $/66 εκατομμυρίων ευρώ) στο Grubisno Polje, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2027, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της βαλκανικής χώρας

«Η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Κροατίας είναι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης και το Grubisno Polje είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στρατηγικό επενδυτικό έργο αξίας μισού δισεκατομμυρίου κούνα, το οποίο συμβάλλει στον στόχο αυτό. Με αυτές τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, το κροατικό σύστημα φυσικού αερίου θα είναι ευέλικτο, ασφαλές και σταθερό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Νταβόρ Φιλίποβιτς σε δελτίο τύπου μετά την παρουσίαση του έργου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Οι εργασίες κατασκευής της μελλοντικής εγκατάστασης αποθήκευσης στην ανατολική Κροατία ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Η προγραμματισμένη λειτουργική του ικανότητα θα ανέλθει σε περίπου 117 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου όταν συνδεθεί με το σύστημα μεταφοράς. Η χωρητικότητα του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Grubisno Polje, σε βάθος περίπου 800 μέτρων, υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου.

Μέχρι στιγμής, η Κροατία διαθέτει μια υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης αερίου, την Okoli, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ. Η PSP ανήκει στον κρατικό διαχειριστή συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Plinacro.