Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε προσωρινό φόρο στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν υψηλά κέρδη λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας που προκλήθηκαν από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο φόρος στις ενεργειακές εταιρείες είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου νέων μέτρων για τη στήριξη των οικογενειών όσον αφορά το κόστος ζωής καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak στο κοινοβούλιο την Πέμπτη

Τα χρήματα που συγκεντρώνονται μέσω της εισφοράς θα βοηθήσουν στον επιμερισμό του κόστους ζωής των πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εισάγουμε μια προσωρινή, στοχευμένη εισφορά ενεργειακών κερδών στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ποσοστό 25%,» είπε ο Σουνάκ. Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πραγματοποιεί «εξαιρετικά κέρδη», λόγω «της αύξησης των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων που προκαλούνται εν μέρει από τον πόλεμο της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Η εισφορά, που αναφέρεται επίσης ως «απροσδόκητος φόρος», θα ανακτήσει ορισμένα από τα κέρδη που αποκόμισαν οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών της ενέργειας. Ο Sunak είπε ότι η εισφορά θα καταργηθεί σταδιακά μόλις οι τιμές της ενέργειας επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα και δεν αναμένεται να αποτρέψει τα εταιρικά πρότζεκτ.

«Η στοχευμένη, προσωρινή μας εισφορά ενέργειας διασφαλίζει ότι οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να επενδύουν, ενώ εμείς υποστηρίζουμε όσους το χρειάζονται», εξήγησε.