Οι πολωνικές κρατικές ενεργειακές εταιρείες έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, οπότε η επιβάρυνσή τους με πρόσθετο φόρο στα επιπλέον κέρδη από τις υψηλές τιμές των καυσίμων είναι περιττή, δήλωσε η υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκουα, όπως μετέδωσε το Πολωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο έκτακτος φόρος είναι ένας εφάπαξ φόρος που στοχεύει σε επιχειρήσεις που είχαν την τύχη

να επωφεληθούν από κάτι για το οποίο δεν ήταν υπεύθυνες, στην προκειμένη περίπτωση, τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ένας τέτοιος φόρος θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον 200 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης.

«Εκτιμούμε τη συνεργασία μας με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και τις συστάσεις του σχετικά με την εξοικονόμηση πόρων», δήλωσε η Μόσκουα στο biznesalert.pl, αλλά πρόσθεσε ότι «ο φόρος απροσδόκητων κερδών δεν φαίνεται απαραίτητος στην Πολωνία».

«Δεν έχουμε ιδιωτικούς φορείς που να μην έχουν γραμμένη ενεργειακή ασφάλεια στο καταστατικό τους, που θα μπορούσαν να φορολογηθούν ώστε το μέρισμα να μην φύγει από τη χώρα», είπε η Μόσκουα, εξηγώντας ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στην Πολωνία είναι κρατικές, ιδιοκτησιακά.

Την περασμένη εβδομάδα, μετά από ένα παρόμοιο σύστημα έκτακτης φορολογίας στην Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε έκτακτο φόρο 25% στα επιπλέον κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα έσοδα θα χρηματοδοτήσουν ένα πακέτο στήριξης ύψους 15 δισεκατομμυρίων λιρών για τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την εκτίναξη των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Η σύμμαχος της Βαρσοβίας Βουδαπέστη ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι θα επιβάλει έκτακτους φόρους στα «επιπλέον κέρδη» των τραπεζών και των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών για να περιορίσει το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.

euractiv.gr