Kαραμανλής & Σδούκου: Οι Υποδομές, Κλειδί για τη Μετατροπή της Ελλάδας σε Ενεργειακό Κόμβο

Kαραμανλής & Σδούκου: Οι Υποδομές, Κλειδί για τη Μετατροπή της Ελλάδας σε Ενεργειακό Κόμβο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 1 Ιουνίου 2022 - 07:55

Στα έργα υποδομών, που αλλάζουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και την αναβαθμίζουν σε ενεργειακό κόμβο σε μία κρίσιμη συγκυρία, αναφέρθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, καθώς και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών. Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως με την εφαρμογή του προγράμματος 

εκτέλεσης επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας θέτουμε τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας, επειδή με αυτά τα έργα, όπως είπε, η Ελλάδα αξιοποιώντας τις τρέχουσες συγκυρίες και τις νέες γεωπολιτικές και ενεργειακές ισορροπίες που δημιουργούνται, έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή. 

Υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση έχει αποδείξει στις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις των τελευταίων ετών ότι στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της κοινωνίας και λαμβάνει μέτρα υπέρ των αδυνάμων, υπέρ των πολλών και τελικά, υπέρ όλων των Ελλήνων, ενώ υπενθύμισε ότι έχουν διατεθεί ήδη 43 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης κατά τη διετή περίοδο της πανδημίας του Covid-19 και τόνισε οι καταναλωτές και οι επιμέρους κλάδοι της οικονομίας στηρίζονται προκειμένου να ανταπεξέλθούν στις οδυνηρές επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Τέλος, παρέθεσε τις προβλέψεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφορικά με τις αναθεωρήσεις των τιμών των υλικών και των πρώτων υλών, καθώς και τα μέτρα που ελήφθησαν, ειδικά για τον τομέα των κατασκευών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Ήδη, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται για άλλη μια φορά  σε περίοδο άνθησης και σύμφωνα με τα στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών, το ανεκτέλεστο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων έχει ανέλθει σε 9,38 δισ. ευρώ, που σημαίνει περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και δημιουργία νων θέσεων εργασίας.

 

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, στην τοποθετήσή της σε συζήτηση με θέμα «Οι ενεργειακές υποδομές της χώρας και η ανάγκη για πράσινη ενέργεια», αναφέρθηκε στις μεγάλες ανατροπές που έφερε στην πολιτική, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα για να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα κατάσταση.

«Σήμερα η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία έχει αποδειχθεί «αχίλλειος πτέρνα» για την Ευρώπη που την ίδια στιγμή που στηρίζει ομόθυμα την Ουκρανία, είναι υποχρεωμένη να αγοράζει αέριο από την Ρωσία, παρά τη σταδιακή απεξάρτηση που δρομολογείται», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Σδούκου επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι μια χώρα να μην εξαρτά την ενεργειακή της πολιτική από μία μόνο πηγή προμηθειών, ενώ αναφέρθηκε και στην περαιτέρω στρατηγική σημασία που προσλαμβάνει πλέον η επιτάχυνση της απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής, με τη δημιουργία νέων υποδομών, τη δραστική ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και με την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών έως το 2029.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση πιστεύει στην πράσινη μετάβαση, αλλά σήμερα, προτεραιοποιεί τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, απέναντι στο πρωτοφανές άλμα  του ενεργειακού κόστους και αναφέρθηκε με τη σειρά της στις προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα να γίνει στρατηγικός ενεργειακός κόμβος στην ΝΑ Ευρώπη, κάτι που όπως είπε, αναγνωρίζουν και οι διεθνείς εταίροι μας.

Αυτό συμβαίνει χάρη στα έργα υποδομών που διαθέτουμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε, τόνισε και αναφέρθηκε ειδικότερα στα δίκτυα υποδομών φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα, στους πλωτούς τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης και επαεριοποίησης LNG, στην υλοποίηση διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου με τις γειτονικές χώρες, και στο σχεδιασμό και υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τα νησιά μας.

Τα εν λόγω έργα αποσκοπούν στην επιτάχυνση της απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής, τόνισε, κάτι που μεταφράζεται σε επίπεδο υποδομών με τη δραστική ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και με την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών έως το 2029. «Έτσι, θα γίνει δυνατή η σύνδεση των νέων σταθμών ΑΠΕ, αλλά και η μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην κατανάλωση, καθώς το μοντέλο παραγωγής ΗΕ αλλάζει πλέον και γίνεται αποκεντρωμένο», είπε η κα Σδούκου.

Μίλησε, ακόμη για τη δεδομένη, όπως τη χαρακτήρισε, υποστήριξη της Κυβέρνησης στην ανάπτυξη νέων σταθμών LNG όπως αποδεικνύεται από την κατασκευή του νέου πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) της Gastrade,  στην Αλεξανδρούπολη, από την αδειοδότηση ενός δεύτερου σταθμού στην ίδια περιοχή, καθώς και για την ανάπτυξη νέου FSRU στην Νότιο Ελλάδα από την Dioryga Gas, τον αγωγό διασύνδεσης  Ελλάδας -Βόρειας Μακεδονίας που αναπτύσσει ο ΔΕΣΦΑ, όπως και για το νέο διασυνδετήριο αγωγό με την Βουλγαρία (IGB) που ολοκληρώθηκε και πρόκειται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία. Τέλος, αναφέρθηκε στον TAP που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, για τον οποίο είπε πως εξετάζεται ο διπλασιασμός της δυναμικότητάς του.