Απ’ όλα τα καρτέλ που εκμεταλλεύονται τον Έλληνα καταναλωτή – κι είναι πολλά (φαρμάκων , διατροφής , μεταφορών κλπ) ισχυρότερο είναι της Ενέργειας. Ίσως διότι ευρίσκεται στον πυρήνα πάσης Οικονομίας. Ενδεχομένως ότι «ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις» (ταυτολογία). Ίδιον των καρτέλ είναι οι μεθοδευόμενες «ενιαίες τιμές» λ.χ. των υγρών καυσίμων, που στην χώρα μας δεν διαφέρουν από σταθμού εις σταθμόν 

ανεφοδιασμού αυτοκινήτων, ενώ στις άλλες καπιταλιστικές χώρες ποικίλουν εκ της ελευθέρας εισαγωγής των τελικών προϊόντων που εδώ δεν υπάρχει.

Προσφάτως προσετέθη στην προϊούσα καρτελοποίηση της Οικονομίας μας κι η λεγομένη «ρήτρα αναπροσαρμογής» (ΡΑ) των τιμολογίων ηλεκτρικής ενεργείας , ως αποτέλεσμα της αυθαιρέτου χρεώσεως των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου (ΦΑ) ακόμη  και στο τιμολόγιο «χαμηλής τάσης» (Γ1) που αφορά εις εκατομμύρια καταναλωτών.

Η αύξηση του ΦΑ εξ αιτίας του Ρωσονατοϊκού πολέμου στην Ουκρανία , της άνοιας του Κομισαριάτου της διηρημένης Ευρώπης στις Βρυξέλλες , που επέβαλε την «πράσινη επανάσταση» χωρίς να εκτιμήσει τις επιπτώσεις από την διακοπή της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και λιγνιτών  κι η προηγηθείσα αμελέτητη «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής  ενεργείας που διέλυσε την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας την  ΔΕΗ, συνέβαλαν μεγάλως αλλά υποχθονίως προεκάλεσαν τον δεκαπλασιασμό της ΡΑ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εις βάρος της λαϊκής καταναλώσεως ενεργείας.

Η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη δεν στερείται ευθυνών για την εκμετάλλευση της ενεργειακής αγοράς από την προσέλκυση στον τομέα ιδιωτικών επιχειρήσεων που ενώ πρώτα διαμαρτύροντο για το «υψηλό ενεργειακό κόστους» τώρα απεδύθησαν στην καταλήστευση της πελατείας τους , με την απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος ...«αν δεν πληρωθεί αμέσως» ο ληστρικός λογαριασμός της ΡΑ.

Ακριβοδικαίως το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απεφάνθη ότι επί του παρόντος απαγορεύεται η διακοπή του ηλεκτρισμού εις  περίπτωσιν μη πληρωμής της ΡΑ από μονήρεις ηλικιωμένους , συνταξιούχους  και αναξιοπαθούντα άτομα… «μέχρις νεωτέρας»! Την 6η Ιουλίου θα εκδικασθεί η «πιλοτική δίκη» της ΔΕΗ στον Άρειο Πάγο που θα αποφανθεί «καταλλήλως» αν  θα ανασταλεί η απαγόρευση ή όχι. Η απροειδοποίητη κι αιφνιδία «μεταβολή των συνθηκών» δεν φαίνεται να απασχόλησε το δικαστήριο , ενώ θα επαρκούσε στο σκεπτικό της αποφάσεως για ν’ απορρίψει Force mazaíre την ΡΑ.

Εξ άλλου ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας  εδήλωσε ότι ακόμη κι αν γίνει δεκτή η συλλογική προσφυγή στα ειρηνοδικεία των καταναλωτικών οργανώσεων κατά της ΡΑ, θα συνεχισθεί η εκδίκαση «ασφαλιστικών μέτρων» των παρόχων εναντίον των κακοπληρωτών. Αν όχι , «θα μείνουν στην αγορά τρείς μόνον εταιρίες- πάροχοι κι η ΔΕΗ».

Δηλαδή θα ενισχυθεί το καρτέλ ενεργείας από τις ζημίες των υπολοίπων παρόχων που θα εξαφανισθούν απ’ την πιάτσα «εν μία νυκτί και μόνη», όπερ σύνηθες στα καρτέλ.

 Οξύμωρον είναι το γεγονός ότι την μια φορά , ο ίδιος επιχειρηματίας καταφέρεται για τον κίνδυνο … «ντόμινο ανεξόφλητων λογαριασμών» και την άλλη  δηλώνει υπερδιπλασιασμό των φετινών κερδών της επιχειρήσεως του , στα 600 εκατομ. ευρώ από πέρυσι!

«Δυοίν θάτερρον , κουμπάρε» ως θα έλεγεν ο Ροΐδης: Είτε η αγορά λιανικής ενεργείας καταρρέει από τον φόβο φορολογίας των υπερκερδών της ΡΑ είτε οι χονδρέμποροι  ηλεκτρισμού απειλούν ή απλώς μας δουλεύουν.

Το πρόβλημα εν τούτοις, παραμένει. Στη μία πλάστιγγα ευρίσκεται το δεινοπαθούν κοινό από τον πληθωρισμό, που προκάλεσε η Τράπεζα της Ελλάδος με την αύξηση της ρευστότητος υπερμέτρως κατά την διετία της Πανδημίας και στην άλλη, η μονοκατανάλωση ΦΑ για την παραγωγή ηλεκτρισμού, εάν δεν πληρωθεί, θα σταματήσει. Οπότε τις ανατιμήσεις θα διαδεχθούν οι παρατεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Η λύσις του προβλήματος είναι όπως πάντα πολιτική. Εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να εκμεταλλευθεί άμεσα τις εγχώριες πηγές ενεργείας (ΦΑ στο Κατάκολο και Επανομή, το πετρέλαιο στην Λαδοξέρα του Έβρου και τους λιγνίτες της βορείου Ελλάδος και δεν επιταχύνει τις διαδικασίες εγκαταστάσεως των ανανεώσιμων πηγών), δεν θα απαλλαγούμε από την σκοτεινή υπόθεση της «ρήτρα αναπροσαρμογής» που επέβαλαν όσοι απεργάζονται την ανατροπή της Ελληνικής κυβερνήσεως. Που ενοχλεί τα καρτέλ...