''Καμπανάκι'' από την Παγκόσμια Τράπεζα για την ύφεση που σαρώνει πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας (που συνεχίζεται, χωρίς ορατό σημείο λήξης των συγκρούσεων) πλήττει τις οικονομίες που έχουν ήδη κλονιστεί από την πανδημία του Covid. Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη και την ανατολική Ασία αντιμετωπίζουν μια «μεγάλη ύφεση», ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.

 

"Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα lockdown στην Κίνα, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού σφυροκοπούν την ανάπτυξη. Για πολλές χώρες, η ύφεση θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί", δήλωσε ο κ. Μάλπας και προειδοποίησε επίσης ότι ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού(υψηλός πληθωρισμός και χαμηλή ανάπτυξη) για τις παγκόσμιες οικονομίες τον Ιούνιο είναι «σημαντικός».

"Η υποτονική ανάπτυξη πιθανότατα θα παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας λόγω των αδύναμων επενδύσεων στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Με τον πληθωρισμό να τρέχει τώρα σε υψηλά πολλών δεκαετιών σε πολλές χώρες και την προσφορά να αναμένεται να αυξάνεται αργά, υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. " αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης την Τρίτη, η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε πρόσθετη χρηματοδότηση 1,49 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, η οποία είπε ότι «θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μισθών για την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς λειτουργούς».

Η νέα χρηματοδότηση αποτελεί μέρος ενός πακέτου στήριξης άνω των 4 δισ. δολαρίων για τη χώρα, το οποίο καλύπτει τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η υγιεινή.

Έχουν περάσει περισσότερες από εκατό ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά μόλις τώρα γίνεται σαφές το απογοητευτικό μέγεθος των κρουστικών κυμάτων που πλήττουν έθνη και νοικοκυριά χιλιάδες μίλια μακριά από αυτό το επίκεντρο.

Τα αναπτυσσόμενα κράτη αγωνίζονταν ήδη να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Για κάθε νοικοκυριά $20 που κέρδιζαν συνήθως πριν από την πανδημία, τώρα παίρνουν μόνο $19.

Αλλά το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας απειλεί να ρίξει τα προς το ζην περαιτέρω αντίστροφα, συλλαβίζοντας τη δυστυχία και τις κακουχίες για τους πιο ευάλωτους.

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις φτωχότερες χώρες. Μια έρευνα δείχνει ότι ένα στα έξι βρετανικά νοικοκυριά έχει στραφεί σε τράπεζα τροφίμων.

Αυτός ο παγκόσμιος αγώνας θα μπορούσε να επιδεινωθεί από τα υψηλότερα επιτόκια που χρησιμοποιούνται για τη χαλάρωση του πληθωρισμού, όπως ακριβώς εξατμίζεται η κρατική υποστήριξη για τη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προτρέπει την άμεση δράση, από την ελάφρυνση του χρέους έως την προτροπή των κρατών να μην θέσουν περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων.

Αντίθετα, θέλουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να δείξουν ότι ενεργούν από κοινού για να προστατεύσουν τον εφοδιασμό τροφίμων και ενέργειας, να καθησυχάσουν τις ασταθείς αγορές και να διευκολύνουν τις αυξήσεις των τιμών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έπρεπε ήδη να αντιμετωπίσουν μια εξαιρετική μάχη.

Αλλά αν καταργήσουμε τα εργαλεία τώρα, η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη πιο παρατεταμένη και οδυνηρή κρίση.

Η δυσκολία σήμερα δεν σημαίνει μόνο δυστυχία και κοινωνική αναταραχή, μπορεί να καταστρέψει ζωές για χρόνια.

Οι χώρες στην Ευρώπη που είναι πιο πιθανό να υποστούν απότομη πτώση της οικονομικής παραγωγής το 2022 είναι η Ουκρανία και η Ρωσία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Βρετανία 

Την ίδια ώρα και η Βρετανία κοιτάζει κατάματα το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού. Η χώρα βιώνει τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών καταναλωτή εδώ και τέσσερις δεκαετίες — ποσοστό πληθωρισμού 9%. Η οικονομική ανάπτυξη ανακόπηκε τον Φεβρουάριο και συρρικνώθηκε ελαφρά τον Μάρτιο.

Οι αυξανόμενες τιμές προκαλούν πόνο σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχει ανησυχία ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει πιο επίμονα προβλήματα από πολλούς από τους γείτονές της. Η χώρα έχει μια σφιχτή αγορά εργασίας - εν μέρει λόγω του Brexit, το οποίο αφαίρεσε μια μεγάλη ευρωπαϊκή δεξαμενή εργασίας και εν μέρει επειδή η μακροχρόνια ασθένεια έχει κρατήσει εκατοντάδες χιλιάδες εκτός εργασίας - και βρίσκεται στο έλεος της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης.

Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αναμένεται να μειωθεί κατά 1,75% φέτος και, από τον Απρίλιο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρισκόταν σε χαμηλό 14 ετών. Οι επιχειρήσεις κάνουν περίπλοκους υπολογισμούς σχετικά με το πόσο ψηλά μπορούν να ωθήσουν τις τιμές τους για να αντισταθμίσουν το δικό τους αυξανόμενο κόστος χωρίς να απομακρύνουν τους πελάτες.