Π. Κάπρος στο 13ο SEE Energy Dialogue: Περισσότερος Λιγνίτης, Λιγότερη Κατανάλωση Φ. Αερίου για Απεξάρτηση από Ρωσία

Π. Κάπρος στο 13ο SEE Energy Dialogue: Περισσότερος Λιγνίτης, Λιγότερη Κατανάλωση Φ. Αερίου για Απεξάρτηση από Ρωσία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 20 Ιουνίου 2022 - 08:20

Το 13ο SEE Energy Dialogue που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 16 & 17 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη, μπορεί να ολοκληρώθηκε, όμως ο αντίκτυπος των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων που εξήχθησαν από τις εργασίες του του, παραμένει ηχηρός. Ένα από τα πρόσωπα που έδωσαν το στίγμα του πολύ επιτυχημένου φόρουμ του ΙΕΝΕ, ήταν η ομιλία του καθ. Παντελή Κάπρου, Διευθυντή του E3M Lab του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο ρόλο του REPowerEU στο σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία.

Ο κ. Κάπρος τόνισε ότι οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες τόσο για τη χώρα όσο και για την ενεργειακή οικονομία της Ευρώπης και αναφέρθηκε σε  ορισμένες προτάσεις που σχετίζονται  με το REPowerEU, το οποίο χαρακτήρισε κομβικής σημασίας όσον αφορά στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ανασχεθεί η κρίση των τιμών στο αέριο που υφίσταται από πέρυσι και επεκτάθηκε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως είπε, ο ρόλος του REPowerEU είναι να εκτοπίσει το ρωσικό φυσικό αέριο από το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί να μειωθεί η συνολική τελική κατανάλωση αερίου σε όλους τους τομείς -οικίες, βιομηχανίες και ηλεκτροπαραγωγή- και υπογράμμισε ότι βάσει του ευρωπαϊκού σχεδίου, η απεξάρτηση της Ε.Ε από το ρωσικό αέριο είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος, αρκεί να συμβεί το παραπάνω.

Προς τούτο, είπε, απαιτείται να ληφθούν μέτρα όπως η διαφοροποίηση των οδών προμήθειας του ορυκτού καυσίμου, η στροφή στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), καθώς και η επέκταση των υποδομών LNG και των χερσαίων αγωγών μεταφοράς. Ο κ. Κάπρος επεσήμανε ότι το REPower προωθεί μεσοπρόθεσμα την επιτάχυνση της διείσδυσης ΑΠΕ, βιομεθάνιου, δικτύων και πράσινου υδρογόνου, για το οποίο τόνισε πως προβλέπεται η έγχυση 40 μεγατόνων πράσινου υδρογόνου στο σύστημα, πριν από το 2030.

Ταυτόχρονα, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το REPowerEU θα επισπεύσει τη στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα, σε σύγκριση με τα χρονοδιαγράμματα που έθεταν τα προηγούμενα φιλόδοξα προγράμματα της Ε.Ε. (Green Deal και Fit for 55) από το 2030 και το 2050, στο 2027-2028, δηλαδή, 5-10 χρόνια νωρίτερα, όπως είπε .

«Πρόκειται για πολύ μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κάπρος διατύπωσε, ακόμη τη θέση ότι σε ό,τι αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ένα μέρος του αερίου που χρησιμοποιείται από τις μονάδες που λειτουργούν στη χώρα, θα πρέπει αντικατασταθεί από λιγνίτη, τουλάχιστον έως το 2028, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να περιοριστεί η συμμετοχή του αερίου στο μείγμα, στον απόηχο των όσων συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο.

Αποτόλμησε δε και προβλέψεις σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των τιμών, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, λέγοντας πως για το επόμενο έτος 2023, οι τιμές θα κινηθούν στο εύρος διακύμανσης των 60-110 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και μταξύ 40-75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το αμέσως επόμενο έτος, 2024.

Με βάση τα παραπάνω τα μοντέλα που επεξεργάζεται για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το E3M Lab του κ. Κάπρου παραπέμπουν σε σημαντική μείωση του μεριδίου του αερίου έως το 2030 στο πρωτογενές ενεργειακό μείγμα της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα όσον αφορά στη χώρα μας, το νέο ΕΣΕΚ θα πρέπει να ενσωματώσει και τις καινούργιες κατευθύνσεις του REPower EU. Μεταξύ αυτών προβλέπεται σημαντική αλλαγή στην παραγόμενη ισχύ από αέριο και λιγνίτη σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις πριν από την παρουσίαση του REPower EU.

Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή από λιγνίτη προβλέπεται να αυξηθεί από 2 GW το έτος που διανύουμε, σε 2,6 GW μεταξύ 2023-2028, όταν και αναμένεται να αποσυρθούν οριστικά οι μονάδες της ΔΕΗ, με βάση τις κλιματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Επίσης, το μερίδιο του αερίου αναμένεται να αυξηθεί από 5,7 GW το έτος που διανύουμε, σε 6 GW μεταξύ 2023-2028 και στα 7,2 GW έως το 2035, για να μειωθεί στα 6,2 GW το 2040.