Στη δρομολόγηση όλων των δράσεων που αφορούν στο φυσικό αέριο αναφέρθηκε χθες σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Α. Δαγούμας. Ειδικότερα, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

- ολοκληρώθηκε η λειτουργία του Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου

- ολοκληρώθηκε η έγκριση Κώδικα και Συμβάσεων για τη Gastrade, 

 

- Υπόγεια Αποθήκη Καβάλας: Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται η έγκριση του Πλαισίου Κανονισμού Τιμολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα του Συστήματος.

- IGB: Ολοκληρώθηκε η έκδοση της Άδειας Διαχείρισης και η πιστοποίηση, διερεύνηση των τρόπων ενίσχυσης της ροής.

ΔΙΩΡΥΓΑ: Βρίσκεται υπό δρομολόγηση από την εταιρεία ο σχεδιασμός του δεσμευτικού σταδίου του Market Test.

ΔΕΣΦΑ: Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης σε συνδυασμό και με το CBA που κατατέθηκε πρόσφατα-Έγινε επανυποβολή κατόπιν συνεργασίας με τον ΔΕΣΦΑ (δίνεται έμφαση σε LNG ως μεταβατική λύση).

Επίσης στις 30 Ιουνίου εγκρίνεται και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα small scale LNG (Truck Loading) 

Παράλληλα έχει δρομολογηθεί το Market Test για τον αγωγό προς τη Βόρεια Μακεδονία. Ακόμη έχει δρομολογηθεί το πλαίσιο συμφωνίας με τον  ΤΑΡ για αέριο σε εξόδους της υπό απολιγνιτοποίηση περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, σε εφαρμογή του σχετικού προγράμματος ΣΔΑΜ. Εναλλακτικά εξετάζεται και η περίπτωση της χρήσης LNG από τον ΔΕΣΦΑ. Επιπλέον διεκπεραιώθηκαν οι αιτήσεις της Hengas για άδεια διανομής σε νέους δήμους, ενώ ο κ. Δαγούμας παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στα πιλοτικά προγράμματα ένταξης βιομεθανίου στα δίκτυα διανομής. 

Όσον αφορά στην πιστοποίηση των  τριών Διαχειριστών υπό την Italgas, ο κ. Δαγούμας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τους   κυβερνητικούς χειρισμούς στο πλαίσιο της εξαγοράς της ΔΕΠΑ Υποδομών. Η ΡΑΕ έθετε δύο όρους για την πιστοποίηση των τριών ΕΔΑ (Αττικής, Θεσσαλίας Θεσσαλονίκης και ΔΕΔΑ). Για μία 3ετία να μην υπάρξει καμία αλλαγή στη μετοχική σύνθεση και να διατηρηθούν ως έχουν οι εργασιακές σχέσεις του προσωπικού. Έτσι με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, αφαιρούνται οι αρμοδιότητες πιστοποίησης από την ΡΑΕ και απλοποιούνται οι διαδικασίες ώστε να μην χρειάζεται η πιστοποίηση από τη ΡΑΕ. Μάλιστα,  η εταιρεία υποχρεώνεται μόνο  να ενημερώσει τη ΡΑΕ για την όποια  μετοχική μεταβολή προκύψει. Γι΄αυτό ο κ. Δαγούμας επισήμανε ότι θα ζητήσει τη συνδρομή της Κομισιόν ώστε να διευκρινιστεί αν μπορεί το κράτος να καταργεί αποφάσεις του Ρυθμιστή της αγοράς.