Ξεκίνησαν προ ημερών οι εργασίες κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στην πόλη της Φλώρινας. Τα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας εργάζονται σε καθημερινή βάση προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες και στις κεντρικές οδούς της πόλης. Πριν 

λίγες ημέρες, το εργοτάξιο επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους της εταιρείας για την πορεία του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης «το έργο, με την ολοκλήρωσή του, θα συμβάλλει στην ελάφρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών», συμπληρώνοντας ότι  «η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού θα είναι δωρεάν για όλους». Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων,  παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Σωτήρης Βόσδου, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Πελοπίδας Καλλίρης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. κ. Ιωάννης Μπούκης.

Στην ατζέντα του ΣΔΑΜ περιλαμβάνονται σημαντικά έργα υποδομής για τον δήμο Φλώρινας με κορυφαίο την διασύνδεση της πόλης της Φλώρινας με το φυσικό αέριο.   Η ανάπτυξη υποδομών διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα, αποτελεί ένα έργο κομβικής σημασίας για την τοπική κοινωνία, το οποίο θα καλύψει τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής κατά τη μεταλιγνιτική εποχή. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 20,2 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.), είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το έργο, το οποίο θα ξεκινούσε το 2021 αλλά καθυστέρησε,  προβλέπει την κατασκευή 102 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου, το οποίο δεν θα περιορίζεται μόνο στον οικιστικό ιστό της Φλώρινας, αλλά και στη βιομηχανική περιοχή. Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του δικτύου θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), δίνοντας προτεραιότητα στη σύνδεση δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως μονάδων υγείας και σχολείων.

Με τη χρήση του φυσικού αερίου θα μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες των νοικοκυριών για θέρμανση που είναι ιδιαίτερα αυξημένες εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών στη Φλώρινα, ενώ μεγάλα θα είναι τα οφέλη και για τον εμπορικό και τον βιομηχανικό τομέα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Το έργο έχει, ταυτόχρονα, ισχυρό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και ενισχύει σημαντικά την τοπική οικονομία και απασχόληση, με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Κατά την επίσκεψή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης συζήτησε με  τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήριο Βόσδου  τις προοπτικές ανάπτυξης της Φλώρινας μέσω του Αναπτυξιακού νόμου και για τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις της Φλώρινας μέσω του προγράμματος της Δίκαιης Μετάβασης. Επίσης, στη συνάντηση με τον  Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Ιορδανίδη Γιώργο η κουβέντα επικεντρώθηκε στην ενίσχυση του Πανεπιστημίου από το ΣΔΑΜ.   Στη συνέχεια σε εκδήλωση με επιχειρηματίες και φορείς της Φλώρινας, ο κ. Παπαθανάσης ανέλυσε τα βασικά σημεία του Αναπτυξιακού Νόμου.

Επίσης στη Φλώρινα, την Καστοριά και τα Γρεβενά οι εργασίες κατασκευής των δικτύων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και υλοποιούνται διαρκώς νέες συνδέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει το έργο στο Άργος Ορεστικό.