Δημοσκόπηση Energia.gr: Πάνω Από τους Μισούς Έλληνες Σκέφτονται την Ενεργειακή Αναβάθμιση ως Λύση στην Ακρίβεια σε Ρεύμα και Θέρμανση

Δημοσκόπηση Energia.gr: Πάνω Από τους Μισούς Έλληνες Σκέφτονται την Ενεργειακή Αναβάθμιση ως Λύση στην Ακρίβεια σε Ρεύμα και Θέρμανση
energia.gr
Σαβ, 2 Ιουλίου 2022 - 10:40

Στη λύση της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους προσανατολίζονται πάνω από τους μισούς Έλληνες για να αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος που καθιστά πλέον απαγορευτική τη θέρμανση κατοικιών και παρά 

τα επαναλαμβανόμενα μέτρα ενίσχυσης που η κυβέρνηση της χώρας μας, όπως και άλλες εντός ΕΕ αλλά και διεθνώς, συνεχώς εξαγγέλλει. Η απολιγνιτοποίηση αλλά και η απόφαση της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία εκτινάσσουν το κόστος του ρεύματος, με συνέπεια το 53,2% των συμμετεχόντων στην διαδικτυακή έρευνα του energia.gr να επιλέγει την λύση της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας του με σκοπό την ριζική μείωση των θερμικών απωλειών τους χειμερινούς μήνες και την υπερθέρμανση το καλοκαίρι. Υπενθυμίζουμε ότι η ερώτηση της έρευνας, η οποία σαφώς και δεν διεκδικεί δάφνες επιστημονικότητας, αλλά οπωσδήποτε αποτυπώνει αρκετά έκδηλα τις τάσεις που επικρατούν στο ευρύ κοινό ήταν το παρακάτω:

«Με δεδομένες τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο 3μηνο αλλά και την εκτίμηση ότι αυτές θα παραμείνουν στο εξής σε υψηλά επίπεδα (ώστε να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης) τι μέτρα πιστεύετε ότι μπορεί να εφαρμόσει ο καταναλωτής προκειμένου να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα και το κόστος διαβίωσης του;».

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου 2022 και, όπως όλοι θυμόμαστε, έκτοτε μεσολάβησαν μια σειρά από εξελίξεις με κρίσιμες επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα και, κυρίως, με δραματική και, το σημαντικότερο, μακροχρόνια επίδραση στη καθημερινότητα του μέσου Έλληνα. Δεν ήταν μόνο ο βαρύς χειμώνας, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός ακόμη και στην Αττική. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι η επίδραση από τη βεβιασμένη απολιγνιτοποίηση, χάριν της πανάκριβης και ενεργειακά εξαρτησιογόνου «πράσινης μετάβασης», οι επιπτώσεις στην εφοδιαστική και ενεργειακή αλυσίδα από τα lockdown της περασμένης διετίας, και, τέλος, η εσπευσμένη απόφαση της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο – μια απόφαση που είναι αναπόδραστο να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε εν μια νυκτί αλλά ούτε και χωρίς κραδασμούς και παρενέργειες…
Από την άλλη, και αυτό είναι ενδεικτικό της όλο και πιο απτής απειλής της ενεργειακής φτώχειας για την ελληνική κοινωνία, το 23,1% των απαντήσεων αφορά γενικά τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (σε κατοικία, μετακινήσεις με ΙΧ κλπ.) με προσαρμογή σε χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να επιχειρήσει βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κατοικία ή αυτοκίνητο. Είναι φανερό ότι το ελληνικό κοινό και δεν είναι εξοικειωμένο με τέτοιες λύσεις αλλά και δεν τις βρίσκει σε προσιτές για το – όλο και ισχνότερο – βαλάντιό του τιμές.

Άλλα μέσα θέρμανσης, πλην του πετρελαίου, του φυσικού αερίου ή του ηλεκτρισμού, όπως ξύλα ή βιομάζα (πέλλετ, μπρικέτες κλπ.), είναι πρόθυμο να χρησιμοποιήσει το 10,6% των συνολικά 566 αναγνωστών του energia.gr που συμμετείχαν στην έρευνα.

Να μειώσει τις διαδρομές, σε μέση μηνιαία βάση, με το ΙΧ αυτοκίνητο του προκειμένου να καταναλώσει λιγότερη βενζίνη και ταυτόχρονα να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση του αυτοκινήτου του, επιλέγει ένα 7,4%, ενώ μόλις το 5,7% των συμμετεχόντων σκέφτεται να επενδύσει αποκλειστικά στην αγορά ενός ηλεκτρικού ή υβριδικού αυτοκινήτου. Είναι προφανές ότι τα ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα για τις μετακινήσεις των πολιτών αλλά και γενικότερα για τον τόσο κρίσιμο τομέα των μεταφορών, θα αποτελούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τη βασική και φθηνότερη λύση. Και, προφανώς, η απάντηση δεν μπορεί να είναι μία «ανταποδοτική» επιδοματική πολιτική αλλά μία δραστική αντιμετώπισης του κόστους στη λιανική – αν, φυσικά, στόχος δεν είναι η φτωχοποίηση αλλά η ευμάρεια των πολιτών…

Πριν αναρτηθεί η δημοσκόπηση που σήμερα ολοκληρώνεται, το energia.gr, ευχόταν (στις 3 Ιανουαρίου ε. ε.) «το 2022 να μην έχει δυσάρεστες ενεργειακές εκπλήξεις, όπως, δυστυχώς, μάς επιφύλασσε η χρονιά που μόλις έφυγε…». Δυστυχώς, διαψευστήκαμε! Αφού εκφράσουμε, λοιπόν, το φόβο, ότι ερωτήματα σαν κι αυτό της απερχόμενης διαδικτυακής έρευνάς μας θα επανέλθουν με τη μία ή την άλλη μορφή, ενημερώνουμε το κοινό μας ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα επανέλθουμε με μία νέα διαδικτυακή έρευνα για άλλο ένα επίκαιρο ζήτημα της ενεργειακής ατζέντας της χώρας μας.