Η Ελλάδα έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη για την απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, ωστόσο, όπως επεσήμανε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο 6ο Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο Κρήτης, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες 

Κυριακή, «σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η χώρα έλαβε μια πρόσκαιρη απόφαση να αξιοποιήσει τα λιγνιτικά της αποθέματα, λόγω της κρίσης». Πάντως, όπως διευκρίνισε, σε καμία περίπτωση δεν αναβάλλεται ο εθνικός σχεδιασμός. «Έχουμε θέσει έναν φιλόδοξο στόχο να αλλάξουμε το ενεργειακό μείγμα της χώρας βάζοντας περισσότερες ΑΠΕ γιατί οι ΑΠΕ είναι ο φθηνότερη ενέργεια», σημείωσε.

Σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στα «μπλοκ»  νότια της Κρήτης η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης για επιτάχυνση των σεισμικών ερευνών και στη  δημιουργία μιας task force προκειμένου να “τρέξουν” οι διαδικασίες. Όπως υπογράμμισε, στόχος είναι εντός των επόμενων δύο ετών να γνωρίζει η ελληνική Διοίκηση αν υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων και εάν είναι   εκμεταλλεύσιμα.  

Επίσης, η κυρία Σδούκου  μίλησε για την φιλόδοξη ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ και  το μέλλον του Green Deal, έπειτα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως τόνισε η Ελλάδα  δεν θα οπισθοδρομήσει στο θέμα της πράσινης μετάβασης μετά τις εξελίξεις που επέφερε η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.  «Όλες οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να επισπεύσουμε τα μέτρα και τις πολιτικές που θα μας οδηγήσουν γρηγορότερα στην απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ο «δρόμος»  είναι η ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και η μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Στο ζήτημα των ΑΠΕ και την ενεργειακή μετάβαση είχε αναφερθεί η Γενική Γραμματέας και στην ομιλία της κατά το συνέδριο «GreenDealGreece 2022», με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό», το οποίο διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Η κυρία Σδούκου δεσμεύθηκε ότι ο πολυαναμενόμενος νέος διαγωνισμός ΑΠΕ θα διεξαχθεί άμεσα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ήδη έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική  απόφαση για την διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία θα αφορά ισχύ 1.000 μεγαβάτ και θα διεξαχθεί αμέσως, συνιστώντας μάλιστα σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν «να μην πάρουν καλοκαιρινή άδεια καθώς οι φάκελοι θα υποβληθούν άμεσα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κα Σδούκου, ο στόχος που είχε τεθεί για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ ίση με 19 γιγαβάτ ως το 2030 θα επιτευχθεί πιο γρήγορα. “Υπολογίζουμε ότι ως το 2030 θα φθάσουμε στα 25 γιγαβάτ, οπότε η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο θα φθάσει στο 40 % και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 70 %”, τόνισε.

Παρουσίασε επίσης τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού.  Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα – ΕΣΕΚ θα στοχεύει σε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας, με αύξηση της συμμετοχής των πολιτών π.χ. με φωτοβολταϊκά στις στέγες, επιτάχυνση της αδειοδότησης και προώθηση των υπεράκτιων μονάδων. «Θα στοχεύει επίσης στην ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, που αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα, για την δημιουργία μεγαλύτερου ηλεκτρικού χώρου, με αξιοποίηση και της αποθήκευσης ενέργειας τόσο με μπαταρίες όσο και με αντλησιοταμίευση», υπογράμμισε.

Για τις επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ανήγγειλε ότι μέσα στον χρόνο θα γίνει ο πρώτος διαγωνισμός, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος είναι να έχουν εγκατασταθεί μονάδες αποθήκευσης 1500 μεγαβάτ ως το 2025 και 3000 μεγαβάτ ως το 2030.