Με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και βάσει του Δικαιώματος περί Χρηστής Διοίκησης που μας παρέχει το Άρθρο 41 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταθέσαμε μια έκθεση στην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής & Επίτροπο Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, αποδεικνύοντας 

με πραγματικά νούμερα και στοιχεία ότι η αγορά φυσικού αερίου της Ε.Ε., εκτός από την Ρωσία θα εξαρτάται και από την Τουρκία. 

Αποδείξαμε ότι η Τουρκία δημιούργησε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να περάσει από το έδαφός και μέσω του συστήματος αγωγών που διαθέτει, Ρώσικο αέριο προς στην ΕΕ και καταλήξαμε ότι η Τουρκία ήταν σε πλήρη συνεργασία με την Ρωσία για την χειραγώγηση του φυσικού αερίου στην ΕΕ. Ζητήσαμε λοιπόν να επιβληθούν κυρώσεις προς την Τουρκία για αυτό το “βρώμικο” παιχνίδι που παίζει σε αυτή την υπόθεση. Πρόσφατα λάβαμε την απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού DG Comp δεν επρόκειτο να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, όμως ο στόχος μας δεν ήταν αυτός. Ο πρώτος στόχος ήταν να υπάρξει ένα επίσημο έγγραφο στην Κομισιόν, που να αποδεικνύει  την συνεργασία της Τουρκίας με την Ρωσία για την χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ. Ο δεύτερος στόχος και η κύρια πρόκληση σε αυτή την προσπάθεια ήταν να λάβουμε απάντηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθότι η έκθεση που καταθέσαμε ήταν πολύ σκληρή για την Τουρκία και υπήρχε το ενδεχόμενο είτε να την αγνοήσουν εντελώς, είτε να μας απαντήσουν ότι αυτά που καταθέσαμε απλά δεν ισχύουν. Τελικά πετύχαμε πλήρως και τους δυο στόχους που θέσαμε. Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι η DG Comp στην απάντηση της ενώ αναφέρει την λέξη Ρωσία, αποφεύγει να αναφέρει την λέξη Τουρκία αντικαθιστώντας την με τις λέξεις τρίτη χώρα διέλευσης. Αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι ότι η απάντηση της DG Comp έχει την δυνατότητα να προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στον Τούρκο Πρόεδρο,  διότι ενώ δεν αναφέρεται το όνομα Τουρκία, είναι απάντηση σε μια πολύ σκληρή επιστολή που στάλθηκε επίσημα στις Βρυξέλες και έγινε αποδεκτή από την  DG Comp, για τον βρώμικο ρόλο που παίζει η Τουρκία στην υπόθεση του φυσικού αερίου.

Επιπροσθέτως η Επιτροπή Ανταγωνισμού μας ενημέρωσε ότι τέτοιες επιστολές είναι πάντα ευπρόσδεκτες και εκτιμούμενες για δυο λόγους. Πρώτον για να μετρήσουν τη γνώμη των πολιτών της ΕΕ και δεύτερον, η Κομισιόν να αποκτήσει προοπτικές μέσω των τέτοιων προτάσεών όπως η δική μας. Και το ρεζουμέ της απάντησης της Κομισιόν είναι ότι η ΕΕ θα μειώσει την εξάρτησή της από τρίτες χώρες, τόσο προμηθευτές όπως η Ρωσία όσο και χώρες διέλευσης. Εν ολίγοις η DG Comp όχι μόνο δεν απορρίπτει την έκθεση κόλαφο για την Τουρκία που προωθήσαμε, αλλά μας ενημερώνει ότι τέτοιες επιστολές μπορούν να διαμορφώσουν προοπτικές. Αυτό είναι που δεν θα μπορέσει να αποδεχτεί ο Τούρκος Πρόεδρος. Δηλαδή ότι Έλληνες πολίτες έχουμε την δύναμη να τον εκθέσουμε με θεσμικό τρόπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να τον πληροφορήσουμε ότι η Κομισιόν μας ενημέρωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τρίτες χώρες διέλευσης όπως   η χώρα του, θα μετατραπεί σε μία ελάσσονος σημασίας τρίτη χώρα διέλευσης μειούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου, με ότι αυτό σημαίνει για την γεωπολιτική σπουδαιότητα της Τουρκίας στην μεταφορά υδρογονανθράκων προς την ΕΕ.

Η κατάσταση για τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία ήταν και είναι γνωστή και στην Κομισιόν και στην αγορά και σίγουρα δεν ανέμεναν εμάς να το αποδείξουμε. Το θέμα όμως είναι ότι εμείς, επισημοποιήσαμε αυτή την κατάσταση στην Κομισιόν.

Aκολουθούν η έκθεση προς την DG Comp και η απάντησή της εδώ και εδώ

* Ο Σάββας Πούλος είναι Σύμβουλος Ενεργειακής Διπλωματίας & Ανάπτυξης Αγοράς Φυσικού Αερίου.