Η ελληνική κυβέρνηση κινείται στο δρόμο που χαράσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία, δια στόματος της Προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φέρεται διατεθημένη να λάβει έκτακτα μέτρα ανάγκης για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι των πολύ υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο επικείμενος νέος γύρος περικοπών στην τροφοδοσία της Ε.Ε. με 

ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς από τις 11 του μήνα έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1 που θα διαρκέσουν επί 10 ημέρες επιβαρύνει τις προμήθειες που είναι, σήμερα, ήδη μειωμένες κατά 40%.

Η ζοφερή εικόνα με τις τιμές του αερίου επιδεινώνει και το κόστος του ηλεκτρισμού για του οποίου της αντιμετώπιση η Αθήνα έχει αρχίσει να θέτει σταδιακά σε κίνηση μια σειρά μέτρα για τη συγκράτησή τουλάχιστον του 70% των ανατιμήσεων με απώτερο στόχο να έχει φέρει τις τιμές της κιλοβατώρας στα επίπεδα που ήταν διαμορφωμένη το φθινόπωρο του 2021.

Υπό αυτό το πρίσμα οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προετοιμάζονται να ανακοινώσουν, στις αμέσως επόμενες ημέρες τη νέα τιμολογιακή πολιτική τους για την οικιαική κατανάλωση, στην οποία θα έχουν απαλείψει τη ρήτρα αναπροσαρμογής που αναστέλλεται με κυβερνητική απόφαση από την πρώτη Αυγούστου.

Παράλληλα από την περασμένη Παρασκευή τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που περιλαμβάνει την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, διαφοροποιημένο μόνο σε ό,τι αφορά στην τεχνολογία παραγωγής. Επισημαίνεται ότι η διαφορά που θα προκύπτει με τις τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, σε καθημερινή βάση, θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να χρηματοδοτείται το κόστος της ενέργειας.

Το συνολικό κονδύλι που κατανάμενεται για να επιδοτηθούν οι οικιακοί λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου για το τρέχον έτος εκτιμάται στα άνω των 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα σχεδόν 2,5 δισ. εκταμιεύτηκαν στο α΄ εξάμηνο και τα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν στο β’ εξάμηνο τρέχοντος έτους.

Όπως εκτιμούν παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις παρεμβάσεις που γίνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να απορροφηθεί το 100% της αύξηση του ρεύματος στα λεγόμενα ευάλωτα νοικοκυριά, το 85% σε όλα τα τιμολόγια οικιαικής κατανάλωσης, το 82% των ανατιμήσεων για περισσότερες από 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και το 90% των αυξήσεων για τα αγροτικά τιμολόγια.

Σημειώνουμε ότι η μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα, Ιούνιο,  στα 240,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 225,07 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον αμέσως προηγούμενο μήνα, Μάιο.