Σε Υπόγειο…Γιοφύρι της Άρτας εξελίσσεται το έργο της κατασκευής της αποθήκης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, της οποία η έκδοση άδειας εκμετάλλευσης παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Συγκεκριμένα, η υπόθεση πήρε έκτη παράταση για τον ερχόμενο Νοέμβριο, και δίχως να διασφαλίζεται η τακτοποίηση της εκκρεμότητας, εφόσον δεν ολοκληρωθεί ο σχετικός 

διαγωνισμός που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ. Θυμίζουμε ότι φέτος συμπληρώνονται 11 χρόνια από την ημέρα που εξαντλήθηκε το κοίτασμα αερίου και πραγματοποιήθηκε η πρώτη μελέτη κατόπιν πρότασης που υπέβαλε η Energean Oil and Gas, σε συνεργασία με την Edison, για τη χρήση της ως υπόγειας αποθήκης αερίου, στην έκτη τροποποίηση της σύμβασης περί εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους!

Λίγους μήνες πριν από εκείνη την εξέλιξη, η μεταβατική κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου είχε μεταβιβάσει την κυριότητα του εν λόγω στοιχείου ενεργητικού στο νεοσυσταθέν εκείνη την περίοδο, ΤΑΙΠΕΔ. Έκτοτε και παρά τις προσπάθειες της Energean και τις συζητήσεις με τη διοίκηση του Ταμείου, το έργο παραμένει καθηλωμένο.

Είναι ενδεικτικό της ευρύτερης κωλλυσιεργίας το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ άρχισε να εξετάζει την υπόθεση μόλις το 2018. Σήμερα που είναι κρίσιμο να διαθέτει η χώρα υπόγεια υποδομή αποθήκευσης αερίου στον απόηχο της πρωτοφανούς κρίσης που σοβεί στην Ευρώπη από το περασμένο έτος, βρισκόμαστε ακόμη στη φάση των «διεργασιών».

Τον Οκτώβριο του 2020 εκδήλωσαν ενδιαφέρον τρία σχήματα (η Energean, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ–ΔΕΣΦΑ και η κινεζικών συμφερόντων China Machinery Engineering Co (CMEC)-Maison Group- αποκλείστηκε στη συνέχεια της διαδικασίας).

Παράλληλα, φέτος τον Ιανουάριο έγινε υποβολή αίτησης για την ένταξη του έργου στον επικαιροποιημένο κατάλογο των έργων PCI (Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος).

Φθάσαμε αισίως στον Ιούλιο του 2022 για να τεθεί, αύριο Τρίτη, 5/7/2022  προς κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής η νέα σύμβαση του Δημοσίου με τις εταιρείες Energean και Καβάλα Oil για τα πετρέλαια της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, η άδεια εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης Ν. Καβάλας της οποίας η διάρκεια ορίζεται έως την 23η Νοεμβρίου 2022, ημερομηνία που είναι πιθανό να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έπειτα από έγγραφη σύμφωνη γνώμη του Αναδόχου.

Η παραχώρηση προς την Energean έως ότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, γίνεται για λόγους ασφαλείας και συντήρησης του χώρου, έως ότου αναλάβει ο νέος ανάδοχος που θα προκύψει από τον διαγωνισμό. Όπως ανέφερε προ ημερών στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ για το ποσοστό κοινωνικοποίησης του κόστους αλλά και τον κανονισμό τιμολόγησης του έργου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί πως  το ποσοστό κοινωνικοποίησης του κόστους του έργου κατά 50%, απέχει σημαντικά από το αντίστοιχο που θεωρούν, οι επενδυτές και το ΤΑΙΠΕΔ, ότι θα καθιστούσε βιώσιμο το έργο.