Ανακοινώνονται Νέα Μέτρα Στήριξης των Καταναλωτών από τις Υψηλές Τιμές στην Ενέργεια

Ανακοινώνονται Νέα Μέτρα Στήριξης των Καταναλωτών από τις Υψηλές Τιμές στην Ενέργεια
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 5 Ιουλίου 2022 - 08:25

Στις 09:30 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει από την τηλεόραση της ΕΡΤ το νέο πακέτο επιδοτήσεων για την ενέργεια που θα λάβουν τον Ιούλιο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Oι νέες ανακοινώσεις του Υπουργού γίνονται την ημέρα που λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το Power Pass, δηλαδή, την επιστροφή μέρους των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, από τον περασμένο Δεκέμβριο. Χθες, ο Υπουργός συγκάλεσε την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων για να εξετάσουν όλα τα σενάρια σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει οριστικά την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο. 

Η έντονη κινητικότητα που επιδεικνύει το Υπουργείο αποτελεί συνέχεια των ήδη πολύ αποτελεσματικών μέτρων που έχουν ήφθεί από την αρχή του έτους για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης στην κατανάλωση. Στο πιο πρόσφατο, η κυβέρνηση αναστέλει από την πρώτη Αυγούστου την ισχύ της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Με το νέο μηχανισμό, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα υποχρεούνται να ενημερώνουν δύο μήνες νωρίτερα για τις τιμές που χρεώνουν και συνεπώς οι καταναλωτές θα γνωρίζουν επακριβώς την τιμολογιακή πολιτική της κάθε εταιρείας και θα μπορούν να επιλέγουν την πλέον συμφέρουσα για την τσέπη τους. 

Παράλληλα, η στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικού κόσμου που έχει ξεκινήσει ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, αποτυπώνεται στα άνω των 6,8 δισ. ευρώ, ή ποσοστό 3,7% του ΑΕΠ που έχουν δαπανηθεί έως σήμερα για να προστατευθούν οι καταναλωτές από την πρωτοφανή έκρηξη των τιμών της ενέργειας.

Μάλιστα, ο κ. Σκρέκας συνέκρινε, πρόσφατα, τις δράσεις που έχει αναλάβει η χώρα, με τις αντίστοιχες σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.. Θύμισε, μεταξύ άλλων, πως ενώ η Ελλάδα έχει δαπανήσει το 3,7% του ΑΕΠ για επιδοτήσεις οικιακών, επιχειρηματικών και αγροτικών τιμολογίων ρεύματος και αερίου, η Ισπανία έχει δαπανήσει λιγότερο από 2,3% του ΑΕΠ, η Ιταλία 2,1% του ΑΕΠ, η Γαλλία 1,4% του ΑΕΠ και οι Ισλανδία, Δανία, και Τσεχία από 0,1% του ΑΕΠ.