Το αίτημα για παράταση του μηχανισμού διακοψιμότητας για τη βιομηχανία έως το τέλος Ιουλίου, το οποίο είχε υποβάλλει η Ελλάδα στην Κομισιόν προκειμένου να διασφαλισθεί ένα ποσό περίπου 33 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι τελικά θα αποσυρθεί. Εφόσον το σχετικό το αίτημα έως σήμερα δεν έχει γίνει αποδεκτό, το κεφάλαιο αυτό πλέον κλείνει. Άλλωστε ανάλογες 

υπηρεσίες στο εξής θα προσφέρουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσω του Demand Response  στην αγορά Εξισορρόπησης. Εντός του Ιουλίου αναμένεται ότι θα αρχίσει η πιλοτική δοκιμή  για τη συμμετοχή του Demand Response στην αγορά _ με τη  συμμετοχή αυτόνομων καταναλωτών αλλά και ΦοΣΕ (Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης) Απόκρισης Ζήτησης _   η οποία αναμένεται ότι θα διαρκέσει περί τον έναν μήνα. 

Τα  πληροφοριακά συστήματα είναι έτοιμα και ο ΑΔΜΗΕ έχει δημιουργήσει Μητρώο Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου ώστε να εγγράφονται οι ενδιαφερόμενοι. Έτσι,   η μεταρρύθμιση που αφορά στον εξορθολογισμό  της αποδοτικής λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ανάπτυξης νέων σταθμών ΑΠΕ για την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), μέσω και της  συμμετοχής της απόκρισης της ζήτησης, ξεκινά να υλοποιείται.

Αρχικά θα λειτουργήσει το  mFRR (manual Frequency Restoration Reserve) ενώ το aFRR (automatic Frequency Restoration Reserve) θα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Σεπτέμβριο. Οι δύο μηχανικοί mFRR και aFRR διαφέρουν ουσιαστικά ως προς τον χρόνο και τον τρόπο απόκρισης.  

Η απόκριση της ζήτησης _παράλληλα με την ανάπτυξη των  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την ενεργειακή  εξοικονόμηση _ περιλαμβάνονται στο   σχέδιο για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα για την  εξισορρόπηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε κρίσιμες περιόδου.

Έτσι, όταν θα καταγράφεται ζήτηση - ρεκόρ, ο  Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ρεύματος θα δίνει σήμα στους συμμετέχοντες στην αγορά ώστε να    περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μη διαταραχθεί η ισορροπία στο δίκτυο  και να αποφεύγονται διακοπές ρεύματος ή blackouts. Σε αντάλλαγμα θα δίνονται οικονομικά οφέλη σε βιομηχανία και μεγάλες επιχειρήσεις (όπως σε γενικές γραμμές γινόταν και με τη διακοψιμότητα), οι οποίες θα ωφελούνται και από την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Παράλληλα, με τη συμμετοχή της απόκρισης ζήτησης θα  προσφέρεται ασφάλεια στη λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου, ενώ μπαίνει «φρένο» στην άνοδο των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά,  καθώς περιορίζεται η ανάγκη αύξησης της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη ή φυσικό αέριο σε περιόδους με μεγάλη ζήτηση ρεύματος.   Η ευελιξίας της ζήτησης που προσφέρουν οι μηχανισμοί απόκρισης ζήτησης ευθυγραμμίζονται και με τα σχέδια της «πράσινης» μετάβασης του ενεργειακού συστήματος στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση  ως ΦοΣΕ απόκρισης ζήτησης έχουν εκδηλώσει  η ιταλική Enel, η ολλανδική Sympower και η Mytilineos. Επίσης, στο  demand response θα συμμετέχουν και  βιομηχανικοί καταναλωτές, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και μικρότεροι καταναλωτές.